Groningse Zernike Campus krijgt 400 modulaire studentenkamers

Het eerste studentencomplex, genaamd Proxima, dat op de Zernike Campus in de stad Groningen wordt gebouwd, bestaat uit 401 modulaire kamers. Het gaat om tijdelijke huisvesting voor een periode van 10 jaar.

Proxima wordt gebouwd door bouwbedrijf Plegt-Vos Noord in opdracht van woningcorporatie SSH, samen met ontwikkelaar Jebber. Het studentencomplex bestaat uit biobased woonmodules van hout. Plegt-Vos ontwerpt de woonmodules in zijn fabriek en monteert ze vervolgens op locatie. Hierdoor is de bouwtijd kort en is er minimale overlast voor de omgeving. Door de modulaire bouwmethode zijn de gebouwen op termijn te demonteren en te verplaatsen.

Elk huis met zo’n 40 kamers heeft een eigen centrale entree, gepositioneerd naar de kern van het gebied, met een eigen identiteit door kleurgebruik. In de gezamenlijke woonkeuken kan samen gekookt en gegeten worden. De vier gebouwen vormen een kleinschalig studentengebied, met daartussen een groene kern als ontmoetingsplaats.

Dubbel bezet

De 401 kamers kunnen tijdens de piekperiode aan het einde van de zomer dubbel bezet worden, zodat er 802 studenten gehuisvest kunnen worden. Het eerste wooncomplex op de Zernike Campus wordt in de zomer van 2024 opgeleverd.

Samen met de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen heeft de gemeente een overeenkomst met SSH, specialist in studentenhuisvesting, gesloten om op de Zernike Campus te bouwen. De locatie bevindt zich op het Zernike complex ter hoogte van het Zernike Park en de Koegangen.

Monique Louwes, teammanager bij de SSH in Groningen: “We zijn blij dat we samen met de gemeente Groningen zo snel een nieuw studentencomplex kunnen bouwen. Uniek aan deze locatie is dat we ieder jaar tijdelijk twee studenten op een kamer plaatsen. Hiermee bieden we een oplossing voor de jaarlijkse ‘piekperiode’ aan het begin van het studiejaar voor internationale studenten in Groningen.”