Helft V&D's kampt met leegstand

Anderhalf jaar na het faillissement is voor bijna de helft van de voormalige V&D-vestigingen nog geen permanente huurder bekend.

Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 7, 14 juli 2017

V&D trekt anderhalf jaar na het definitief sluiten van de winkeldeuren nog steeds sporen in het Nederlandse winkellandschap. Van de 62 V&D-warenhuizen die per 31 december 2015 door de rechter failliet werden verklaard, hebben er 27 nog geen permanente invulling gekregen. En zoals recent heeft uitgewezen is 'permanent' ook niet altijd echt lang blijvend. Topshelf in Nijmegen heeft al aangekondigd de deuren in Nijmegen te moeten sluiten. 

lijst met alle vestigingen met eigenaren en nieuwe huurders

Tweedeling
Zoals door menig retailvastgoedkenner is voorspeld, heeft het faillissement vooral de tweedeling in de markt versterkt: het zijn vooral de panden in de kleinere steden die nog leegstaan. Dit zijn de panden waarvoor de oplossingen niet voor het oprapen liggen.

In vierkante meters valt het verhaal eigenlijk nog wel mee. Van de ruim 500.000 m² brutovloeroppervlakte heeft grofweg 177.000 m² nog geen stabiele invulling gekregen. Dat is ruim 35% van de oorspronkelijke V&D-meters. Dat komt vooral doordat de vestigingen in de kleinere steden ook minder groot waren dan die in de populaire winkelsteden.

Hudson’s Bay grootste afnemer
De partij die de meeste V&D’s in gebruik zal gaan nemen, is Hudson’s Bay. Voor zover nu bekend trekt het Canadese warenhuis in 14 voormalige V&D’s, vooral in de centraal gelegen winkelsteden. Opvallend is dat de V&D in Eindhoven daar niet bij zit: eigenaar MN Services zegt in de pers nog enkele opties voor dat pand te hebben. De komende vier maanden zal er een tijdelijke huurder intrekken. Hudson’s Bay zelf zegt ruimte te zien voor maximaal 20 van zijn warenhuisvestigingen in Nederland.

Ook Topshelf heeft de gelegenheid te baat genomen en heeft vijf panden van V&D overgenomen. Eigenaar Inge van Kemenade heeft aangekondigd uiteindelijk in te zetten op 8 tot 10 vestigingen in Nederland. Maar nu is dus aangekondigd dat de vestiging in Nijmegen in augustus gaat sluiten.

H&M heeft de weg gevonden naar vier vestigingen. Maar anders dan bij Topshelf en Hudson’s Bay geldt voor twee van de vier vestigingen van H&M dat dit verplaatsingen zijn: in Beverwijk en Deventer laat H&M elders in hetzelfde winkelgebied ruimte achter. In Hellevoetsluis is H&M wel nieuw en in Amsterdam-Noord wordt de vestiging uitgebreid. Voor Zara zijn de drie vestigingen in de voormalige V&D’s overigens ook nieuwe winkelgebieden.

Tijdelijke discounters
Het feit dat er voor heel wat V&D’s nog geen permanente invulling is gevonden, betekent niet altijd dat ze echt leegstaan. Tijdelijke discounters hebben hun slag geslagen. Enkele V&D’s, zoals in Ede, Roermond en Apeldoorn, bieden plaats aan een Hemarkt, de tijdelijke outletformule waarmee Hema van zijn overtollige voorraden wil afkomen. Bouwinvest biedt tot de start van de grootschalige renovatie ruimte aan Prijsmepper in Weert. In Sittard vestigt Berden met het doorgestarte Houtbrox een tijdelijke outlet.

Sommige V&D’s worden onttrokken aan de markt en worden getransformeerd. In Delft en Haarlem Schalkwijk is de kogel al door de kerk en komen er woningen op de winkellocaties. Op andere locaties zijn discussies nog bezig. In Meppel wordt nagedacht over een bioscoopinvulling, in Zeist over het verplaatsen van de bibliotheek naar het pand. En zelfs op de beste winkellocatie van Nederland wordt winkelruimte ingeruild voor een andere functie: IEF verhuurde de verdiepingen aan de Kalverstraat als kantoorruimte aan Bestseller. Voor de begane grond moet nog een retailer bekend worden gemaakt.

Experimenten
Ook bieden de overtollige meters ruimte aan experimenten. In Emmen werd Vlinderstad Shopping Center geopend, een verzameling ondernemers die ieder hun eigen winkel in de V&D vestigden. Hoewel ze het toch nog negen maanden volhielden, konden de ondernemers er geen permanente oplossing van maken.

Veel eigenaren maken gebruik van de leegstand en herontwikkelen hun panden. Urban Interest, dat in Amsterdam-Noord het V&D-pand overnam van VastNed, herverkavelt het gebouw en topt het zelfs op met een fitnessschool. Herverkaveling is een veelgebruikte   methode: in onder meer Den Haag, Nijmegen, Hellevoetsluis, Leeuwarden en Goes zijn er meerdere huurders gevonden voor de V&D. Ook panden die nu nog leegstaan worden klaargemaakt voor meerdere huurders, zoals in Uden. In Hoofddorp maakt Wereldhave gebruik van de wisseling van de wacht door het gehele pand te slopen, nieuwe winkelruimte te maken en appartementen toe te voegen.

Beeld: Urban Interest herverkavelt de vestiging van V&D in Amsterdam-Noord en voegt er een extra verdieping aan toe voor een fitnessschool