De fondsen met grote exposure in Frankrijk hebben hun winst zien kelderen. Wereldhave en Vastned deden het relatief goed.
Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 27 augustus 2021
In de halfjaarcijfers van de beursgenoteerde winkelfondsen over het eerste halfjaar van 2021 zijn de gevolgen van de coronacrisis natuurlijk goed zichtbaar. Duidelijk is dat vooral de lange sluiting van de winkels in Frankrijk een grote impact heeft op Klépierre en Unibail-Rodamco-Westfield (URW) én het feit dat voor de publicatie van de halfjaarcijfers de Franse overheid nog geen uitsluitsel aan retailers daar heeft gegeven over de compensatie die ze krijgen. Dat heeft het innen van huurpenningen door URW en Klépierre bemoeilijkt. Dat URW toch 89% van de huurpenningen heeft weten te innen en betere resultaten heeft weten te boeken dan Klépierre, ligt aan de portefeuille in de Verenigde Staten. Daar zijn de winkels gedurende de hele coronaperiode open gebleven. Overigens staat de verkoop van de Amerikaanse portefeuille nog steeds op de agenda: URW heeft er een speciale taskforce voor opgetuigd.
Met het heropenen van de winkels hebben de fondsen meteen ook hun bezoekersaantallen omhoog zien schieten. In april en mei zag URW dezelfde of hogere bezoekersaantallen als in 2020. Maar toen in juni alle centra open waren, werden toch nog niet de pre-corona bezoekersaantallen gehaald: 76% van het aantal bezoekers van juni 2019.
Afwaarderingen vallen mee
De afwaarderingen vallen erg mee, gezien de gedaalde huurinkomsten. Ondanks het hogere directe resultaat van Vastned, heeft ook dit fonds minder huurpenningen binnengehaald, maar dit wist het te compenseren met lagere kosten. Volgens Matthijs Storm van Wereldhave waren vooral de afwaarderingen in Frankrijk de laatste jaren beperkt. Zijn verkoop van € 305 mln aan Franse winkelcentra lag dan ook 40% onder boekwaarde.
Die verkoop door Wereldhave zal overigens de loan-to-value (ltv) van het fonds verbeteren. Doel is een ltv van 30–40%. Storm: ‘Verkoop van de twee resterende Franse centra kan de ltv richting de 38% brengen.’
De verkoop van de winkelcentra in Frankrijk en eventueel nog een desinvestering in de Benelux kan de ltv verder verbeteren. De desinvesteringen moeten de ombouw van de kernwinkelcentra in de Benelux van Wereldhave financieren – iets wat een investering vergt van € 300–350 mln. Vanaf 2022 voorziet Wereldhave weer een jaarlijkse winstgroei van 4–6%. Storm: ‘We baseren deze groei op het feit dat we veel van de huurpijn in één keer nemen. Met huurders uit categorieën als mode, schoenen en elektronica, die last hebben van online verkopen, hebben we in sommige gevallen lagere huren afgesproken. In andere gevallen wisselen we naar horeca, kantoren, entertainment of gezondheidszorg, waar in sommige gevallen lagere huren worden betaald. Belangrijk is dat het centrum relevant blijft voor de bezoeker. Zodra het ‘full service center’ er staat, kunnen we autonoom gaan groeien.’
Mall geopend
Klaar voor de toekomst acht URW in elk geval ook de Westfield Mall of the Netherlands, die in maart 2021 open ging. URW vond de opening een succes: inmiddels is 94% van het centrum verhuurd en zijn in mei en juni 1 miljoen bezoekers langsgekomen.