Gevolgen faillissementen V&D en Hudson’s Bay

Het faillissement V&D is nog lang niet verwerkt, laat staat dat van Hudson’s Bay Netherlands, blijkt uit recente faillissementsverslagen

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 28 februari 2020

Hudson’s Bay boekte een verlies over 2019 van € 74 mln, iets lager dan eerder was voorspeld. Dat kwam cynisch genoeg doordat de faillissementsverkoop iets meer opleverde (€ 22 mln) en door de verkoop van € 3 mln winkelinventaris aan Galeria Kaufhof. In de aanloopjaren 2017 en 2018 bedroeg het verlies samen € 200 mln.

Er resteert nu een schuld van € 86 mln, waarvan € 50 mln aan de 1100 toeleveranciers. Preferente crediteuren zoals de belastingdienst en het UWV voor het sociaal plan zijn voldaan.

Sommige pandeigenaren hebben recht op hun huursom, die in totaal € 56 mln per jaar bedroeg. Volgens de curatoren bedragen de garanties aan de verhuurders nu nog € 280 mln. Het is niet duidelijk in hoeverre de Nederlandse curatoren over deze garanties gaan, omdat zij zijn gegarandeerd door de moederschappij. Ook zijn er exploitatieverplichtingen aangegaan die Hudson in Canada moet afkopen. In hoeverre die zijn meegenomen is niet bekend.

Bij V&D zijn deze kwesties opgelost, maar niet alles. De verhuurders krijgen van V&D of hun aandeelhouder Sun nog steeds miljoenen. De kwestie onbehoorlijk bestuur ja of nee is wel opgelost. Tenminste, de curatoren zien dit niet. De eigenaar van V&D, Sun Capital, heeft volgens de curatoren wel ‘te laat en reactief’ geïnvesteerd, maar dat is nog geen wanbeleid. Sterker nog, Sun heeft van de curatoren onlangs nog € 39 mln gekregen.

Dat lijkt vreemd. Sun kocht in 2010 V&D voor € 35 mln en bij faillissement is het aankoopbedrag doorgaans vervlogen. Sun heeft ook al eerder € 31 mln gekregen.

Het FD heeft uitgezocht dat die € 70 mln (ten koste van andere crediteuren) wel terecht is, omdat Sun een lening van € 47 mln van ABN, ING en Rabo heeft overgenomen en tussentijds € 85 mln kapitaalsteun heeft gegeven.