Top-100 Beslissers 2019: Top-15 Woningontwikkelaars

Aangezien het aandeel woningen in de totale ontwikkel- en bouwproductie in Nederland groter is geworden, kan een bedrijf in dit segment snel groeien.

Door Ronald de Blauw
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 25 januari 2019

In het jaarlijkse onderzoek naar de grootste woningontwikkelaars (aantal verkochte woningen in het voorgaande jaar), staan niet alleen de grote ontwikkelaars (BPD) en bouwconcerns als VolkerWessels en AM (BAM), maar ook middelgrote familiebedrijven als Stebru, Vorm, Klok en Van Wanrooij.
Doordat de verschillende onderdelen van de Top-101 beslissers zijn gebaseerd op lijstjes met verschillende onderzoeksystematiek ontstaat soms een enkele dubbeltelling. Zo staat AM zowel in de lijst met Ontwikkelaars (op basis van opgeleverd metrage commercieel vastgoed) en Woningontwikkelaars (op basis van verkochte woningen) als bij de Bouwbedrijven (op basis van het jaarverslag).

(1) Walter de Boer, BPD
Sinds tien jaar is Walter de Boer bestuursvoorzitter van BPD, dochter van de Rabobank. Hij kwam in 1991 te werken bij de voorganger van de grootste woningontwikkelaar van Nederland. Anders dan MAB, Bouwfonds IM en FGH houdt Rabobank dit lucratieve bedrijfsonderdeel, dat 5870 woningen wist te verkopen in 2017, vooralsnog wel in stand. De Franse dochter BPD Marignan werd vorig jaar echter verkocht. Het hoofdkantoor is verhuisd van Hoevelaken naar het voormalig Burgerweeshuis in Amsterdam.

(2) Wino de Jong, Van Wijnen
Sinds 12 december 2018 is Wino de Jong de nieuwe bestuursvoorzitter van Van Wijnen. Hij volgde Edwin van den Berg op, die onverwacht is opgestapt. De Jong zat daarvoor in de RvC van het bouwconcern uit Baarn, sinds 2015. De 24 dochterbedrijven van Van Wijnen bestrijken heel Nederland en doen vooral veel woningbouw, maar ook projecten als het stadkantoor Hengelo en de renovatie van molen De Koe in Ermelo.

(3) Ton Hillen, Heijmans
Ton Hillen is sinds december 2016 bestuursvoorzitter van Heijmans; hij zat al in het bestuur vanaf april 2012. De topman is sinds 1992 werkzaam bij Heijmans in diverse functies en was sinds 2008 concerndirecteur Vastgoed en Woningbouw. Hij was vóór Heijmans werkzaam bij BAM en Anton Obdeijn Projectontwikkeling. De beursgenoteerde bouwonderneming Heijmans combineert activiteiten in vastgoed, bouw & techniek en infra en is een van de grootste woningontwikkelaars van Nederland, met 2192 verkochte woningen in 2017.

(4) AM, Gerhard Bolk
BAM-dochter AM is een van de grootste woningontwikkelaars van Nederland (op 4 in ranglijst van PropertyNL) met vaak multifunctionele projecten als de Zalmhaven in Rotterdam, Hart van de Waalsprong in Nijmegen en Bajes Kwartier en Crossover in Amsterdam. Gerhard Bolk vormt met Ronald Huikeshoven de directie. Bolk is sinds 2012 directeur commercie van AM. Daarvoor was hij 10 jaar directeur AM Zuidwest. Hij begon zijn carrière bij Amstelland Vastgoed, dat later fuseerde met Multi.

(5) Joris, John en Clemie van Wanrooij, Van Wanrooij Bouw en Ontwikkeling
De broers Joris, John en Clemie van Wanrooij geven leiding aan het familiebedrijf met 250 medewerkers uit Geffen. Van Wanrooij ontwikkelt en realiseert nieuwe projecten in Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht en eindigde vorig jaar in de Top Woningontwikkelaars van PropertyNL op de zesde plaats. Van Wanrooij werd 50 jaar geleden opgericht.

(6) Joop, Robert en Dennis Steenbrugge, Stebru
Stebru werd in 2005 opgericht door vader Joop en zoon Robert Steenbrugge. Diens broer Dennis is ook als mede-aandeelhouder actief in het familiebedrijf met ruim 90 medewerkers. Operend vanuit standplaats Nieuwerkerk aan den IJssel worden grote projecten gedaan als Up Town, Bright en de Groene Kaap in Rotterdam, Zeezicht en Legoland Discovery Center in Scheveningen, Levels in de Haagse Moerwijk en Burano en de Zaanse Helden in Zaandam. Stebru staat op tiende plaats in de Top Woningontwikkelaars.

(7) Heleen Aarts, Amvest
Heleen Aarts volgde op 1 oktober vorig jaar Wienke Bodewes op als ceo van Amvest. Na 11 jaar leiding te hebben gegeven aan de ontwikkelende woningbelegger gaat Bodewes met pensioen. Aarts is sinds 2005 werkzaam bij Amvest. In 2009 werd ze benoemd tot directeur gebiedsontwikkeling. Ze studeerde bestuurskunde aan de Universiteit van Leiden en volgde de MRE-opleiding aan de ASRE. Ze begon haar loopbaan als adviseur bij Akro Consult. Daarna was ze werkzaam als senior gebiedsmanager bij AM.

(8) Ingeborg de Jong, Timpaan
Woningontwikkelaar Timpaan is actief in de niche van het betaalbare wonen en verkocht in 2017 meer dan 750 woningen. Ingeborg de Jong is sinds 2016 algemeen directeur, na de pensionering van haar voorganger Jaap Zwart. Ze werkt sinds 1988 in de vastgoedsector. Tot haar overstap naar Timpaan was ze bij de gemeente Leiden verantwoordelijk voor de afdeling Vastgoedontwikkeling en Grondzaken. Daarvoor werkte De Jong bij Boer&Croon Ruimtelijke Investeringen en was ze in dienst bij NS Vastgoed en HBG/Mabon (nu AM).

(9) Ton van de Klok, Klok Holding
Ton van de Klok is algemeen directeur van Klok Holding, een familiebedrijf uit Nijmegen met 220 medewerkers, dat gespecialiseerd is in het hele bouw- en ontwikkelproces. Zijn jongere broer Fons is commercieel directeur en zijn oudere broer John van de Klok is commissaris. Ze zijn de derde generatie. Met ruim 700 verkochte woningen in 2017 (het jaar ervoor zelfs meer dan 1000) is de onderneming een belangrijke speler in de woningmarkt. Novaform is ook een ontwikkeldochter.

(10) Gerrit Tijhuis, Roosdom Tijhuis
Uit Rijssen komt Roosdom Tijhuis, een ontwikkelende bouwer die gespecialiseerd is in woningen en zorghuisvesting. Gerrit Tijhuis is eigenaar en algemeen directeur en hij heeft Martin Companje al 18 jaar als directeur aan zijn zijde. Het team bestaat uit ongeveer 250 medewerkers. In 2017 verkocht de onderneming 600 woningen.

(11) Albert ten Brinke, Ten Brinke Group
Internationaal opererend bouwconcern, ontwikkelaar en belegger Ten Brinke Group is gevestigd in Varsseveld. Albert ten Brinke ging er in 1992 aan de slag, na 10 jaar gewerkt te hebben bij bouwbedrijf Wessels uit Rijssen (nu VolkerWessels). Nu is hij als directeur en grootaandeelhouder verantwoordelijk voor meer dan 850 medewerkers en een jaaromzet van ruim € 900 mln. Van die omzet wordt 85% in Duitsland behaald.

(12) Erik en Rob Nijhuis, Nijhuis Bouw
De bouwfamilie uit Rijssen (na Wessels en Tijhuis) is Nijhuis. De centrale directie wordt gevormd door de twee broers Erik en Rob Nijhuis. Hun bouwbedrijf is met 300 eigen medewerkers en een omzet van € 150 mln een middelgrote landelijke speler. In 2017 werden 600 woningen verkocht.

(13) Tobias Verhoeven, Synchroon
Synchroon is slechts een van de onderdelen van TBI. Tobias Verhoeven vormt sinds begin vorig jaar samen met Henri van Dam en Hans Bootsma de statutaire directie van Synchroon. Dit na het vertrek van Bart van Breukelen, die nu in het bestuur van TBI zit en binnenkort de voorzittershamer overneemt van Daan Sperling. Bij Synchroon werken ongeveer 50 mensen aan een pijplijn van zo’n 1000 woningen en andere functies. Synchroon is gespecialiseerd in binnenstedelijke multifunctionele (her)ontwikkelingen zoals The Sax op de Wilhelminapier in Rotterdam, KJ-Plein in Den Haag en de Merwedekanaalzone in Utrecht.

(14) Peter Kuiten, Certitudo
Ten tijde van de oprichting in 2002 was Certitudo Capital een onderdeel van de Elzent Investments Groep te Eindhoven. Na de juridische splitsing in 2007 van Elzent Investments, is Certitudo Capital als zelfstandige organisatie onder leiding van Peter Kuiten ondergebracht in de Certitudo Capital Group, die nu samen met directielid Niels de Bruijn wordt voortgezet. De ontwikkelende belegger (een team van 28 mensen) heeft verscheidene kantoortransformaties op zijn naam staan, zoals twee belastingkantoren in Den Bosch, het Tomado-huis in Dordrecht en het KLPD-hoofdkantoor in Zoetermeer. Certitudo heeft ook logisitiek, kantoren en retail in portefeuille.

(15) Alfred Bolks, VanWonen
Na de verzelfstandiging van de activiteiten van AM in Noord- en Oost-Nederland in het voorjaar van 2017 is de nieuwe ontwikkelaar onder leiding van Alfred Bolks snel gegroeid. Inmiddels wordt vanuit twee vestigingen (Zwolle en Groningen, binnenkort ook Arnhem) en met ruim 30 mensen aan een flinke projectenportefeuille gewerkt. Niet alleen koop, maar ook huurwoningen (in een eigen woningfonds). Bolks werkte in 2001 al eens als regiodirecteur op het Zwolse kantoor van HBG, een van voorlopers van BAM. Hij heeft ook in de directie van BAM Vastgoed gezeten, dat in 2010 fuseerde met AM.

Laatste nieuws

Evenementen