AMC verliest zaak met Caransa over zorghotel

Het AMC heeft de zaak met Caransa Groep over de bouw van een zorghotel naast het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam Zuidoost ook bij de Hoge Raad verloren. 

De oorsprong van deze slepende zaak ligt in 2004, toen het AMC met Caransa overeenkwam dat deze Amsterdamse ontwikkelaar en belegger een zorghotel zou bouwen op het terrein van het AMC.  Tegen de zin van het ziekenhuis in wilde Caransa ook commerciële ruimte en fitness realiseren in het complex en het hotel deels commercieel exploiteren.

Nadat Caransa de plannen had teruggedraaid, wilde het AMC de grond niet meer leveren, terwijl daartoe in 2009 wel een erfpachtovereenkomst was gesloten. Het AMC ontbond eenzijdig de samenwerkingsovereenkomst. Daarop stapte de projectontwikkelaar naar de rechter. Die stelt in eerste instantie het ziekenhuis in het gelijk. In hoger beroep heeft het Hof vorig jaar het vonnis van de Rechtbank vernietigd en de vordering tot schadevergoeding van Caransa toegewezen. 

Het AMC is hierop in cassatie gegaan. Afgelopen vrijdag heeft De Hoge Raad heeft het beroep van het ziekenhuis tegen de uitspraak van het gerechtshof in Amsterdam verworpen. Over de hoogte van de schadevergoeding is geen uitspraak gedaan. Caransa claimde een schadebedrag van € 19,55 mln vanwege het niet doorgaan van het project.  

Het zorghotel dat er niet is gekomen had 200 kamers moeten tellen en 20 appartementen. Het AMC zou het voor een periode van 25 jaar gaan huren.