Zwijndrecht kampioen zonnepanelen

De Zuid-Hollandse gemeente Zwijndrecht wekt de meeste zonne-energie van Nederland op. Eerder onderzoek door PropertyNL leerde al dat dit voor een belangrijk deel aan een grote eindgebruiker van bedrijfsruimte is te danken. 

In 2023 was de groei van het opgestelde vermogen van zonnepanelen door heel Nederland voor de tweede keer in tien jaar minder dan het jaar daarvoor, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek Toch blijft het aantal geplaatste zonnepanelen hard toenemen. In 2023 is het opgestelde vermogen van zonnepanelen gestegen met ruim 22%. 

In 2023 steeg het opgestelde vermogen van zonnepanelen met 4,3 gigawatt tot 23,9 gigawatt, vergeleken met het jaar daarvoor. Vergeleken met 2013 was het opgestelde vermogen bijna 40 keer hoger.

Woningen met zonnepanelen waren in 2023 goed voor ongeveer 10,1 gigawatt aan vermogen, een toename van 25% ten opzichte van het jaar daarvoor (8 gigawatt). Woningen met zonnepanelen zorgden daarmee in 2023 voor iets meer dan 42% van het totale vermogen. Bedrijven met zonnepanelen zorgden voor de overige 58% aan opgesteld vermogen. Bij bedrijven was de toename van het opgesteld vermogen bijna 20% ten opzichte van 2022.

Het opgestelde vermogen van zonnepanelen kan per gemeente verschillen. In 2023 stond in Nederland gemiddeld 0,71 megawatt aan zonnepanelen per vierkante kilometer opgesteld. Van alle gemeenten in Nederland hadden bijna 4 op de 10 een opgesteld vermogen van meer dan een megawatt (een miljoen watt). Zwijndrecht was met meer dan 5 megawatt de gemeente met het meeste vermogen per vierkante kilometer.

AD De Dordtenaar schrijft niet geheel verrast te zijn door de goede score Zwijndrecht. De gemeente liet op openbare gebouwen zonnepanelen plaatsen en een grote contribuant is buizengigrant Van Leeuwen Buizen dat op haar gebouwen aan de Lindtsedijk 9.100 zonnepanelen, goed voor 23.500 m2, liet plaatsen. Het zorgde ervoor dat een verouderd voormalig kantoorpand Van Leeuwen aan de Lindtsedijk 100, in 2022 bijzonder goed scoorde in het onderzoek van PropertyNL naar aanwezige energielabels voor kantoren hoewel er op het pand zelf geen zonnepanelen liggen.