Woontoren van Staedion wint eerste Betaalbaar Wonen Prijs Zuid-Holland

Het woningbouwproject Pegasus van woningcoporatie Staedion in Den Haag is de winnaar van de eerste Zuid-Hollandse Betaalbaar Wonen Prijs.

Astrid  Mooij van woningcorporatie Staedion en Martijn Kniestedt van de gemeente Den Haag ontvingen de prijs tijdens de Zuid-Hollandse Woonconferentie uit handen van gedeputeerde Anne Koning.

De moderne woontoren in de Haagse Binckhorst van de woningcorporatie levert 300 nieuwe sociale woningen.De onafhankelijke jury selecteerde de winnaar uit 42 inzendingen, projecten die de afgelopen 2 jaar zijn opgeleverd met sociale huur, middenhuur en/of betaalbare koopwoningen. Juryvoorzitter Jozefine Hoft: 'We waren verrast door het lef om op zo’n locatie een groot gebouw met 100% sociale huurwoningen te realiseren. De corporatie heeft goed nagedacht over de mix van doelgroepen en met innovatieve concepten gezorgd dat er zoveel mogelijk mensen een nieuwe woning hebben.'

Ook was er lof voor voor de vernieuwingsdrang in Pegasus. Zo biedt Staedion er onder andere ‘friends-contracten’ aan, waar huurders samen kunnen wonen zonder een liefdesrelatie te hebben. Ook het gebouw zelf houdt met de nieuwste vragen rekening. Zo is het klimaatadaptief, is er een gemeenschappelijke daktuin en wordt hittestress tegen gegaan door beplanting.

Koning was in haar nopjes met de winnaar. 'Het kan wél. Dat willen we laten zien. Want allemaal willen we juist die woningen bouwen die onze inwoners zo hard nodig hebben. Pegasus en al die andere inzendingen zijn al een prijs op zich. Allemaal helpen ze mensen aan een betaalbaar thuis.'

De projecen Stompwijkstraat in Wassenaar en Sporthoeklaan in Lansingerland eindigend in de verkiezing kort achter het Haagse project.