Woningbouwplan Het Gemaalhuis Hoofddorp opgeleverd

Timpaan, IBB Kondor en Bébouw Midreth hebben woningbouwproject Het Gemaalhuis opgeleverd. De bewoners betrekken de koopwoningen en Syntrus Achmea start de verhuur.

Woningbouwplan Het Gemaalhuis is gelegen aan de entree van Hoofddorp aan de Kruisweg. In het najaar van 2016 is het plan van Timpaan bij een gemeentelijke tender als beste geselecteerd door de gemeente Haarlemmermeer op de onderwerpen stedenbouw, architectuur, duurzaamheid en de communicatie met omwonenden. Na een ontwikkeltraject met partners VVKH Architecten uit Leiden en HABO GWW uit Den Haag, zijn IBB Kondor en Bébouw Midreth, beiden onderdeel van VolkerWessels, gestart met de bouw. De huurappartementen in het plan zijn in eigendom genomen door belegger Syntrus Achmea.

De architectuurstijl van de woningen is geïnspireerd op de gemalen van Haarlemmermeer, de oorsprong van Hoofddorp. De ingenieursarchitectuur uit de 19de eeuw bestaat uit eenvoudige geometrische vormen en is versierd met ornamenten in de daklijsten en gevelopeningen. Het Gemaalhuis vormt zo een entree voor Hoofddorp.

In Het Gemaalhuis zijn 84 woningen gerealiseerd, waarvan 30 grondgebonden koopwoningen, 40 (vrije sector) huur- en 14 koopappartementen. De woningen en appartementen zijn gebouwd volgens het ‘ZEN-principe’: Zeer Energiezuinige Nieuwbouw. De energiebehoefte voor verwarming, koeling en ventilatie is extreem laag en met zonnepanelen wekken de woningen zelf duurzame energie op.