WoningBouwersNL: ‘Verdere daling nieuwbouwverkoop zorgelijk’

In de eerste vier maanden van 2023 is het aantal verkochte nieuwbouwwoningen verder gedaald.

In totaal werden slechts 5.766 nieuwbouwkoopwoningen verkocht aan consumenten. Dit meldt branchevereniging WoningBouwersNL op basis van de laatste nieuwbouwcijfers. Als deze trend zich voortzet, dreigen de verkoopcijfers in 2023 net iets boven het niveau van crisisjaar 2013 uit te komen, waarin slechts 15.000 nieuwbouwkoopwoningen aan consumenten werden verkocht.

De verkoop van nieuwbouwkoopwoningen is sinds de zomer van 2022 aanzienlijk gedaald ten opzichte van voorgaande jaren. In de laatste maanden van 2022 lag de verkoop elke maand tussen de 27% en 46% lager dan het vijfjarig gemiddelde.

De daling van het aantal verkopen in de eerste vier maanden van 2023 was het sterkst in de provincies Friesland (-72%), Noord-Holland (-64%), Drenthe (-61%) en Zuid-Holland (-60%). In geen enkele provincie lag het aantal verkopen hoger dan een jaar geleden en alleen in de provincie Overijssel bleef de schade enigszins beperkt met een daling van 13%.

In de eerste vier maanden van 2023 was de daling het sterkst waar te nemen bij de verkoop van appartementen, met een afname van 55%. Het aantal verkochte eengezinswoningen daalde met 48%. Veel van de projecten die uit de verkoop werden gehaald, omvatten voornamelijk middeldure en dure appartementen. De verkoop van deze woningen verloopt al geruime tijd moeizaam, aangezien in bijna alle gemeenten, inclusief grote steden, meer dan 80% van de actuele nieuwbouwvraag bestaat uit grondgebonden woningtypen. Deze grondgebonden woningen blijven in alle prijscategorieën nog steeds snel verkopen.