Winkelcentrum Anklaar in Apeldoorn opgeleverd

BPD heeft het volledig herontwikkelde winkelcentrum Anklaar in Apeldoorn geopend.

Op woensdag 9 oktober is het volledig herontwikkelde winkelcentrum Anklaar in Apeldoorn geopend. Het nieuwe winkelcentrum is ruim 14.000 m2 groot en omvat een breed aanbod aan winkels en horeca. Daarnaast bevinden zich koop- en middeldure huurappartementen boven de winkels en vindt het parkeren in een ondergrondse garage plaats. Het winkelcentrum is onderdeel van een compleet en nieuw stadsdeelhart voor de wijk Zevenhuizen en de nieuwe woonwijk Zuidbroek in Apeldoorn-Noord. De herontwikkeling is gerealiseerd door Bouwfonds Property Development (BPD) in samenwerking met gemeente Apeldoorn en seniorenhuisvester Habion.

De plannen voor de herontwikkeling zijn gestart in 2006. Gedurende de crisisjaren is de herontwikkeling meerdere malen aangescherpt, waarna in 2015 een tijdelijk winkelcentrum gerealiseerd werd voor een aantal winkels van Anklaar. Het is een grootschalige herontwikkeling geweest van een verouderd, overdekt winkelcentrum van 9.000 m2 met naastgelegen parkeerterrein naar een eigentijds winkelcentrum van ruim 14.000 m² winkels en met meer dan 500 ondergrondse parkeerplaatsen. Boven de winkels zijn 60 appartementen gesitueerd voor diverse doelgroepen.

Henri Schimmel, ontwikkelingsmanager BPD: "Het winkelcentrum bedient een groot en groeiend woongebied in Apeldoorn-Noordoost. Daarom was het essentieel dat Anklaar uitgebreid en gemoderniseerd zou worden en dat de bereikbaarheid vanuit de omliggende wijken, zoals nieuwbouwwijk Zuidbroek, optimaal is. Het openbaar gebied met omliggende infrastructuur is dan ook fors aangepakt door de gemeente. Het is goed bereikbaar met de fiets, en ook met de auto is het gemakkelijk boodschappen doen. Zo is de parkeergarage ruim opgezet, met niet alleen brede parkeerplekken, maar ook een open structuur met veel inval van daglicht. Prettig en droog parkeren."

Inval van daglicht en zichtlijnen spelen op meerdere plekken een rol in Anklaar. De architectuurstijl met lichte steen, een ontwerp van architect Endry van Velzen van De Nijl Architecten, zorgt voor een mediterrane uitstraling. Om dit extra tot zijn recht te laten komen, zijn immens grote kunstwerken geplaatst van kunstenaar Suzan Drummen. Haar afbeeldingen van kleurrijke patronen zijn te zien op prominente plekken en geven letterlijk kleur aan het winkelcentrum. De gemeente besteedde veel zorg aan de openbare ruimte, met onder meer een marktplein grenzend aan het water, veel groen, banken en goede verlichting.

Het winkelcentrum biedt bezoekers en bewoners een gevarieerd aanbod qua winkels. De grote supermarkten Albert Heijn en Lidl worden vergezeld door andere landelijke ketens als Hema, Action, Gall & Gall, Etos, Zeeman, Kruidvat, Blokker, Bruna, Hans Anders, TerStal, Shoeby en Ami Kappers. Winkelend publiek kan ook terecht bij lokale (speciaal)zaken als Garant Optiek en Audicien, Bakkerij Frentz, Ans Kros Groente en Fruit en Speciaalzaak Mekelenkamp. Qua horeca zijn Cafetaria Anklaar, Coffee Fellows en Kwalitaria/Delifrance te vinden in het winkelcentrum. Er zijn nog enkele winkelunits beschikbaar.

Ouderenhuisvester Habion heeft een naastgelegen wooncomplex ontwikkeld met 38 woonzorgappartementen en 58 sociale huurwoningen voor zestigplussers die nabij zorgvoorzieningen willen wonen. BPD ontwikkelde boven de winkels 32 huurappartementen en 28 koopappartementen. De 28 koopappartementen hebben een eigen groene binnentuin. De huurappartementen vallen qua prijs in het middeldure huursegment en worden opgenomen in het BPD Woningfonds.

De daken van een aantal panden in het winkelcentrum zijn begroeid met sedum en andere lage planten, waardoor de bewoners deels groen uitzicht hebben. De sedumdaken zorgen ook voor een natuurlijke afvoer van hemelwater: de regen infiltreert in de grond, en bij stijgende temperatuur verdampt het opgevangen regenwater. Dit bespaart de noodzaak om het hemelwater af te voeren. De daken van de winkels zijn bedekt met 800 zonnepanelen, ofwel 1300 m2. Dit levert energie op voor de parkeergarage, overkoepelende energievoorziening van de vrije sector huurwoningen, en het stroomverbruik voor een van de supermarkten.

De herontwikkeling van winkelcentrum Anklaar is gerealiseerd door Bouwfonds Property Development (BPD) in samenwerking met gemeente Apeldoorn en seniorenhuisvester Habion. De Nijl Architecten maakte het architectonisch ontwerp. De bouw van de winkels en appartementen werd gedaan door Ten Brinke Groep, de bouw van de parkeergarage door ADS Groep.