Waarom sommigen blij zijn met de stikstofuitspraak

‘Het sneuvelen van de bouwvrijstelling is een zoveelste teken dat de bouw drastisch moet veranderen,’ zegt Jan Kadijk, manager Kennis en Innovatie van DGBC, in reactie op de uitspraak van Raad van State.

‘Het moet anders en het goede nieuws is dat het ook echt anders kan,’ aldus Kadijk. ‘Laten we deze uitspraak aangrijpen als een kans om een versnelling aan te brengen in de transitie naar emissievrij bouwen’,

De hoogste bestuursrechter oordeelde dat ook de stikstof die vrijkomt tijdens de bouwfase moet meewegen bij het berekenen van de gevolgen daarvan voor de natuur. De bouwvrijstelling die het kabinet hiervoor had ingesteld, komt daarmee te vervallen.

Kadijk hoopt dat de bouwsector nu fundamenteel anders gaat kijken naar het fenomeen stikstofemissies. ‘Laten we ophouden met precies genoeg doen om door het Aerius hoepeltje te springen. Laten we de volledig emissievrije route kiezen. In 2019 heeft DGBC samen met de ondertekenaars van de Malieveldverklaring emissievrij ontwerpen, ontwikkelen en bouwen al verkondigd dat we die kant op moeten.’

'Mokkers' in de lobby

Die verklaring kreeg steun van circa dertig partijen uit de bouw- en vastgoedketen. De boodschap was toen: het kan wel. Partijen die al jaren serieus met emissievrij bouwen aan de slag zijn, hebben volgens Kadijk nu veel minder zorgen dan de ‘mokkers’ die in de lobby staan te wachten tot ze wel weer stikstof mogen uitstoten. Dat is een kansloze houding, een doodlopende weg. Het roer moet echt om, en hoe eerder hoe beter, stelt Kadijk.

‘De betere keuzes zijn inmiddels bekend en wie dat niet weet, kan bijvoorbeeld in de vrij toegankelijke Breeam-NL schema's inspiratie vinden hoe het moet,’ zegt hij. Het gaat niet alleen over uitstoot van machines op de bouwplaats, maar ook over ontwerp, logistiek en materialen. Dat heeft een relatie met niet alleen stikstofemissies, maar ook op andere emissies zoals broeikasgassen. ‘Als we serieus zijn over milieu en klimaat, dan kom je als bouwer tot andere ontwerpen, andere keuzes en tot andere bedrijfsprocessen. Dat is ingrijpend, maar dit is waar deze tijd om vraagt’, aldus Kadijk.

Zetje in goede richting

Steeds meer bouwbedrijven hebben die transitie nu ingezet, door te investeren in schoon materieel, bouwhubs, biobased bouwconcepten en woningfabrieken. Veel partijen in bouw en vastgoedontwikkeling zullen de uitspraak van eerder deze week wellicht als deprimerend ervaren. Maar uiteindelijk is dit volgens Kadijk weer een zetje in de goede richting. ‘We blijven vanuit DGBC de goede voorbeelden in het zonnetje zetten, daar word je vrolijk van’, aldus  Kadijk.