Waardesprong van 5 miljoen voor voormalige villa De Gruyter

De voormalige stadsvilla van de familie De Gruyter in Den Bosch is verkocht voor 7 miljoen euro. Het gaat volgens het Brabants Dagblad om de duurste woningtransactie ooit in de hoofdstad van Noord-Brabant. 

De woning aan de Koningsweg 2 werd in 1933 in expressionistische stijl gebouwd als privéwoning voor Gerrit de Gruyter, voormalig directeur van winkelketen De Gruyter en opa van vastgoedonderemer Maarten de Gruyter.

Huisarchitect kruideniersfamilie

De monumentale villa, met een woonoppervlakte van liefst 1.066 m2, werd ontworpen door T.P. Wilschut. Hij was als huisarchitect van de kruideniersfamilie ook verantwoordelijk voor de bouw en verbouw van ongeveer 300 filialen van de kruidenierswinkel door heel Nederland. 

Schaijkse projectontwikkelaar

De stadsvilla is al een tijd niet meer in het bezit van de familie De Gruyter. Het Kadaster leert dat de villa in 2014 voor € 1.675.000 door een jeugdzorgstichting werd verkocht aan Movement Real Estate, het bedrijf van de Schaijkse projectontwikkelaar Dennis Janssen. 

Transformatieplan

De woning is al een aantal decennia in gebruik als exclusieve kantoorvilla met ruim 60 comfortabele werkplekken en liefst 20 parkeerplaatsen op eigen terrein (mogelijkheid tot 27). Het pand kan volgens begeleidend makelaar Bouwmij in haar oude glorie hersteld worden en gaan fungeren als "ongekend luxe en riante woonvilla met grote allure".  Een transformatieplan naar een droomvilla (of wellicht een combinatie van woning met kantoor aan huis) is reeds aanwezig, inclusief plattegronden en artist-impressies. 

Koper van het pand is volgens het Brabants Dagblad ingenieursbureau Cleverland. Dit bedrijf is nu nog gevestigd op het Bossche bedrijventerrein Pettelaarpark.