WDP aan de slag met Vlaams erfgoed auto-industrie

De Belgische logistiek ontwikkelaar WDP, ook actief in Nederland, heeft in eigen land de iconische Renault-site in Vilvoorde gekocht. De ontwikkelaar betaalde via de overname van vennootschappen € 100 miljoen voor het fabrieksterrein waar tot 1997 auto's van de band rolden. 

De site met een totale oppervlakte van circa 19 hectare, gelegen op een industriële, multimodale toplocatie aan de rand van Brussel, betreft een mix van industriële gebouwen en opslagruimtes voor meerdere klanten over een lengte van bijna anderhalve kilometer.

WDP verwerft de volledige locatie door middel van de overname van de vennootschappen van de Antwerpse vastgoedfamilie Moorkens die het vastgoed en de gronden aanhouden. De investeringswaarde van het vastgoed bedraagt € 100 miljoen met een netto aanvangsrendement van circa 7%.

Stadsdistributiehub voor Brussel

Na de sluiting van de Renaultfabriek in 1997 werden de terreinen omgevormd en verhuurd aan meerdere klanten, historisch voornamelijk voor de stockage en refurbishment van wagens in grote en kleine opslagruimten, en als stadsdistributiehub voor Brussel. De activiteiten van de bestaande klanten op de site zullen worden voortgezet op basis van de huidige huurcontracten.

De locatie biedt volgens WDP een uniek toekomstig langetermijn herontwikkelingspotentieel in een regio waar gronden van een dergelijke omvang niet beschikbaar zijn.  De ligging, aan de rand van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en onder eer dichtbij luchthaven Zaventem, maakt de site volgens WDP  tot een blauwdruk voor multimodale stadslogistiek binnen een globaal duurzaam mixed-use urban project met een variatie aan mogelijke invullingen. 

'We zijn trots op deze aankoop', aldus Kristof De Witte, Country Manager BELux WDP. 'Deze site vertegenwoordigt een ongeëvenaarde kans voor zowel de stad Vilvoorde als voor WDP om dit industriële erfgoed om te vormen tot een innovatieve en toekomstgerichte stadsdistributiehub die verder reikt dan de klassieke industriële of logistieke bestemming en dit binnen een globaal stadsontwikkelingsplan dat in balans is met de groeiende stedelijke omgeving.'

De logistieke ontwikkelaar streeft daarbij naar innovatieve vastgoedoplossingen als meerlaags bouwen, green microhubs en integratie van multimodale factoren voor een variatie aan klanten en voor een combinatie van functies (zoals mkb-bedrijven, maakindustrie en hybride stadsfuncties). 

Belgische auto-industrie

De Renault-locatie in Vilvoorde is één van productielocaties uit de ooit vermaarde Belgische auto-industrie. Nadat Renault haar vertrek aankondigde waren het Opel (Antwerpen) en Ford (Genk) die in de afgelopen decennia het licht uitdeden. In Gent staat nog een Volvo-fabriek en in Vorst (nabij Brussel) een Audi-fabriek. Die laatste fabriek dreigt volgend jaar haar deuren te moeten sluiten.