Topbeslissers, op basis van vermogen, beleggingsportefeuille, hypotheekportefeuille, opdrachtenportefeuille of productie projectontwikkeling, geven hun prognose voor de verschillende markten. Hier de vooruitblik van Bart van Breukelen, Synchroon/Neprom
‘Synchroon hoopt ook in 2018 weer een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van onze steden. De economische voorspoed vertaalt zich in binnenstedelijke verdichting en interessante nieuwe functies, maar tegelijkertijd ontstaan steeds meer problemen qua mobiliteit en bereikbaarheid. Wij verwachten met innovatieve oplossingen in onze projecten, samen met onze partners, hieraan een bijdrage te leveren.
Komend jaar wordt zichtbaar hoe de visie van onze nieuwe minister Ollongren zich in de praktijk vertaalt. Mijn verwachtingen zijn positief over prestatieafspraken met regio's over woningbouwlocaties. Het is echter ook noodzakelijk om ruimte te bieden voor economische ontwikkeling, natuurontwikkeling en duurzame energie. Ruimtelijk beleid van het Rijk is hiervoor onontbeerlijk.
De verwachtingen op de vastgoedmarkten voor 2018 zijn positief. Ik ga er dan ook vanuit dat Synchroon de goede resultaten van afgelopen jaren kan voortzetten. Diverse grote en complexe binnenstedelijke projecten in de vier grote steden, maar ook in bijvoorbeeld Breda, Arnhem en Leiden, hopen we in aanbouw te nemen of gereed te maken voor realisatie.
De overspannen woningmarkt brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals het blijvend waarborgen van de kwaliteit van onze projecten voor consumenten en opdrachtgevers. Ook blijkt het in de praktijk lastig te zijn om de balans te bewaken tussen ondernemerschap en de risico’s beheersbaar te houden bij nieuwe acquisities. Structureel zijn de vooruitzichten in de woningmarkt heel goed voor het economisch sterke deel van ons land, maar we kunnen onze ogen niet sluiten voor conjuncturele schommelingen in de komende jaren.
Internationaal zal het wel onrustig blijven. Het is moeilijk in te schatten in hoeverre dit onze markten en ons dagelijks werk zal beïnvloeden. We zijn ook steeds meer gewend aan onzekerheid, waardoor het effect op de reële economie vaak beperkt lijkt.’