Veilinghuis vaart wel bij stoppende boer

Digitaal veilinghuis Troostwijk Auctions zag de veilingopbrengsten van agrarische verkopende partijen met € 17 mln toenemen naar € 42,2 mln. De stijging komt volledig op het conto van de veiling van agrarische bedrijfsmachines.

Troostwijk Auctions telde vorig jaar 189 veilingen van agrarische machines met meer dan 57.000 kavels en 857.290 biedingen, een groei van 93% ten opzichte van het jaar ervoor. Volgens het veilinghuis nam het aantal agrarisch ondernemers dat zijn boedel liet veilen met 17% toe. Dit zou onder meer te wijten zijn aan de onzekerheden -stikstofbeleid en te behalen omzet- in de markt en het gebrek aan bedrijfsopvolging. Ook de uitkoopregeling van de overheid speelt een rol.

“Wanneer ik tien jaar geleden bijvoorbeeld een loonbedrijf veilde, was een ondernemer vaak zestig plus, zonder opvolger", zegt Stef Hooijman, accountmanager Agrarisch van Troostwijk Auctions. “Vandaag de dag zijn het ondernemers van veertig plus die zich afvragen of er nog wel toekomst in de agrarische markt zit of twijfelen of ze het werk de komende twintig jaar willen blijven doen.”

De Nederlandse Vereniging van Makelaars Agrarisch & Landelijk meldde eerder dat het aantal agrarische bedrijven dat te koop werd gezet met 11% steeg. In totaal 400 agrarische bedrijven stonden er te koop, 250 boerderijen wisselden daadwerkelijk van eigenaar.