Vastgoedsector ontkomt niet aan gevolgen coronavirus

De coronacrisis heeft negatieve gevolgen voor de vastgoedsector, maar de effecten zijn tot nu toe beperkt, aldus ABN Amro.

De vastgoedsector groeide de afgelopen jaren hard, net als de Nederlandse economie. De vastgoedsector is zeer conjunctuurgevoelig en beweegt mee met de groei van de Nederlandse economie. Wanneer het economisch goed gaat en de werkgelegenheid hoog is, particulieren veel consumeren en bedrijven veel investeren, zal de vraag naar kantoren, winkels, huurwoningen en bedrijfsruimten hoger zijn dan wanneer het economisch slechter gaat.

De Nederlandse economie kromp hard in de eerste drie kwartalen van 2020. Dit heeft negatieve gevolgen voor de vastgoedsector, maar de effecten zijn tot nu toe beperkt. De waarde steeg met 5,9% in vergelijking met een jaar eerder. Dat is een stuk minder dan de groei in 2019 van 8,1%. Dat blijkt uit het rapport Stand van Vastgoed van ABN Amro.

Fors minder transacties
In 2020 waren er 9.300 vastgoedtransacties; in 2019 waren dit er nog 11.753. Een daling van 20,9%. Het oppervlak van de transacties daalde in 2020 met 44,9% j-o-j. Dit betekent dat de meeste transacties die plaatsvinden kleinere gebouwen betreft. Het aantal kantoren dat van eigenaar wisselde daalde in 2020 met 28,7%, het aantal bedrijfsruimten met 1,4% en het aantal winkels met 30,6%. Ook wisselden vooral nieuwere gebouwen van eigenaar, wat past bij de vraag naar nieuwe, duurzame gebouwen.

Beleggingsvolume omlaag
Het beleggingsvolume daalde in 2020 van € 21,6 mrd naar € 17,9 mrd, een daling van 17,2%. Het beleggingsvolume in logistiek vastgoed steeg nog in 2020. Vooral gebouwen voor e-commerce en supermarkten waren in trek. Opvallend genoeg steeg ook het beleggingsvolume in winkels in 2020. Dit kwam vooral door meer transacties van supermarkten en winkels in wijkcentra.

Overige conclusies uit het rapport:
– Voor projectontwikkeling: er zijn meer vergunningen afgegeven voor nieuwe woningen, maar regionale spreiding is groot. De investeringen in de utiliteitsbouw (nieuwbouw en renovatie) nemen de komende jaren nog licht toe, wel zijn er minder vergunningen afgegeven. De kosten voor projectontwikkeling en onderhoud stijgen verder door aanhoudende vraag en stijgende arbeidskosten
– De woningmarkt is nog niet geraakt door economische neergang. De huurprijzen in grote steden nemen af, koop stabiliseert op hoog niveau
– De kantorenmarkt staat voor grote uitdagingen
– De winkelvastgoed blijft het moeilijk houden, vooral de opname van winkels blijft achter
– Bedrijfsruimten en logistiek vastgoed hebben nauwelijks last van de coronacrisis. Hier is een stijging in aantal huurtransacties te zien, met name buiten de Randstad