Vastgoedbarometer PNL: (Ver)huurders-akkoord krijgt magere 5,6

Het adviesakkoord tussen detailhandel, (institutionele) beleggers en banken over de verdeling van de huurlasten in coronatijd krijgt van de branche een mager, maar voldoende, rapportcijfer van 5,6.

Dat blijkt uit de Nationale Vastgoedbarometer die Vastgoedbarometer die PropertyNL voor de derde keer tijdens de coronacrisis heeft uitgevoerd onder vastgoedprofessionals (overheden, beleggers, ontwikkelaars, corporaties en vastgoedadviseurs).

Uit de eerste inventarisatie blijkt dat 70% van de huurders/verhuurders niet tot een vergelijk kan komen op basis van het akkoord dat met veel bloed, zweet en tranen door de branchevereniging tot stand is gekomen.

Jeroen Lokerse (ceo Cushman & Wakefield) zei eerder tegen PropertyNL dat het akkoord van grote betekenis zal blijken te zijn, omdat rechters wel degelijk zullen kijken naar deze standaard in de markt.

In de jongste editie van PropertyNL zegt David van Dijk, voorzitter vakgroep vastgoed NautaDutilh, echter dat de markt zelf mans genoeg is om tot een akkoord te komen, waarbij gekeken moet worden naar een evenredige verdeling van de lasten.

Er was in de afgelopen weken veel ophef over de opstelling van partijen zoals C&A en Action, die de rekening van de crisis direct bij de verhuurders hebben neergelegd. Action is in handen van de Britse investeerder 3i, die vorig jaar een superdividend van € 500 mln uitkeerde.

3i is in Nederland aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen, die onder voorzitterschap staat van VVD Eerste Kamerlid Annemarie Jorritsma. Jorritsma zegt vanochtend in het Financieele Dagblad dat zij 3i op het gedrag heeft aangesproken. ‘Eenzijdig de huur aanpassen, dat kan natuurlijk niet’, aldus Jorritsma. ‘Ze moeten zich gewoon aan de wet houden. Ze hebben zichzelf gelukkig gecorrigeerd.’

Jorritsma is bang dat het wangedrag van enkele investeerders langdurig verkeerd uitpakt op de investeerders die met 1400 bedrijven in Nederland goed zijn voor een jaaromzet van € 85 mrd.