Van de hoofdredacteur: Planeet aarde op slot

Met duizenden begrafenissen en miljoenen onzekere mensen is een voorwoord voor een vakblad een persoonlijke worsteling van wat wel en niet gepast is.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 3, 27 maart 2020

De planeet aarde met een bordje ‘closed’, zo symboliseerde The Economist de situatie. Is het in een wereld die op slot gaat nog wel relevant te schrijven over grote deals? De aankoop van € 700 mln aan Nederlands vastgoed door Aviva viel vorige week terecht in het niet bij het nieuws over het arriveren van mondkapjes afgelopen zaterdag.

Interviews in deze editie leken heet van de naald, maar een van de geïnterviewden bekeek zijn tekst: die leek wel van 20 jaar geleden. Er staat nota bene nog een Mipim-verslag in deze editie. De beurzen genereren nog nieuws, maar bieden weinig houvast. Zij ‘vertelden’ dat de vastgoedfondsen afgelopen week 50% minder waard zijn dan half februari, terwijl de gehele AEX met ‘maar’ een derde is teruggelopen. Ik kan met duizenden woorden betogen hoe onjuist deze afstraffing is, maar u kunt zeggen: de markt heeft altijd gelijk.

Door gebrek aan richting, onderzoeken we met PropertyNL en PropertyEU wat er omgaat in de hoofden van de thuiszittende vastgoedprofessional. In Nederland denkt een meerderheid dat een herstel van de onroerend goedmarkt pas komt over een periode van twaalf maanden. Zelf heb ik een andere mening. Ik denk dat een kortere periode logischer is, maar daarvoor is geen meerderheid te vinden, niet in Nederland en ook niet in Europa. Kennelijk luister ik selectief naar de deskundigen die de top van de crisis zien aankomen (over drie weken) en de speculatie dat de ontdekking van het serum op handen is. U hebt terecht aan die mening geen boodschap. U moet uw werk doen op basis van goede informatie, en ik was ervan overtuigd dat ons team daar elke dag en maand een bijdrage aan levert. Nu denk ik dat deze editie meer een zandkorrel is in de woestijn: voor als de planeet aarde de deuren weer opent.