ULI wil lesgeven op Nederlandse scholen

Het Urban Land Institute, ULI Netherlands, heeft het startsein gegeven voor de uitrol van het educatieve vastgoedprogramma UrbanPlan aan scholen in Nederland.

In navolging van het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Ierland gaat ULI Netherlands de eendaagse workshop ook op scholen in Nederland aanbieden. CEO ULI Europe Lisette van Doorn en Loes Driessen, voorzitter ULI Netherlands, presenteerden UrbanPlan tijdens het Jaarcongres van ULI Netherlands. Driessen: “Ons doel is het bouwen van steden waar ook toekomstige generaties prettig kunnen wonen, werken en winkelen. Met UrbanPlan leren wij hoe en waar jongeren willen wonen en werken. En leren wij hen wat er allemaal komt kijken bij stedelijke ontwikkeling.”

UrbanPlan is een educatief programma, gericht op scholieren tussen 15 - 18 jaar. Het doel van UrbanPlan is het vergroten van het begrip bij jongeren over stedelijke ontwikkeling; hoe werkt het proces, welke keuzes moeten er worden gemaakt en tot welke compromissen leidt dit? Onder leiding van professionele begeleiders volgen de scholieren een eendaagse workshop waarbij zij zelf een stadsdeel herontwikkelen. De leerlingen werken daarbij in teams. Elk team vormt een onderneming: de projectontwikkelaar. In het team hebben de leerlingen verschillende rollen (financiën, marketing, duurzaamheid, partnerships, ontwikkeling) en zijn er veel aspecten waar ze rekening mee moeten houden. Met behulp van blokken en een IPad ontwikkelen ze in de ochtend het ontwikkelingsplan. In de middag presenteren zij hun voorstel aan de ‘gemeenteraad’. Vrijwilligers uit de vastgoedsector ondersteunen de teams bij het maken van het plan en in de middag vormen zij de ‘gemeenteraad’ en kiezen uiteindelijk het winnende plan.

Onder leiding van een stuurgroep bestaande uit ULI-leden en docenten, wordt het UrbanPlan model de komende maanden aangepast aan de Nederlandse situatie. ULI Netherlands is op zoek naar vrijwilligers en bedrijven die de introductie en uitrol willen ondersteunen.