Tunstall pikt eerste non-performing loan op in Nederland

Nieuwe private equity partij Tunstall heeft een fonds gelanceerd gericht op het opkopen van non-performing loans in Nederland. De eerste acquisitie is voor € 31,7 mln aangekocht.

De acquisitie betreft een portefeuille van 5 leningen met als zekerheid een portefeuille bestaande 20 panden, voornamelijk kantoor en deels retail en bedrijfsruimte verspreid over de noordelijke en oostelijke provincies. Door de herfinanciering ontstaat nu de mogelijkheid asset managements-initiatieven te ondernemen om de waarde van de panden te verhogen.

Tunstall Real Estate Asset Management is opgericht door Roger Clark, een voormalige investment banker van Stifel. Het door hem opgerichte Discounted Pay Off Fund I (DPO Fund I) heeft M7 Real Estate als grote minderheidsaandeelhouder. Tunstall is opgericht om een pan-Europees investeringsplatform te ontwikkelen die zowel direct als indirect investeert via schuld en eigen vermogen. 

Dit eerste fonds is gericht op de Nederlandse markt en heeft een commitment van inmiddels € 55 mln gekregen van een aantal internationale investeerders. Het doel is om uteindelijk zo'n € 100 mln aan leningen in problemen op te kopen. Leningen vanaf € 2 mln komen in aanmerking voor opname in het fonds. Tunstall gaat ervan uit dat er zo'n € 11 mrd aan non-perfoming loans op de Nederlandse markt zijn. 

Tunstall maakt in Nederland gebruik van de kennis en netwerk van M7, dat actief een eigen organisatie heeft in 13 Europese landen. In Nederland wordt die organisatie geleid door Remko Dickhaut en Femke van Oest die een portefeuille van ruim € 1,1 mrd bestieren met een team van 37 medewerkers.

De lokale en uitgebreide kennis van de Nederlandse markt bij het M7 Team maakt het voor Tunstall mogelijk om leningen tot 80% LTV te onderschrijven. Hugh Fraser, M7 Real Estate’s Head of Capital Markets (Amsterdam) leidt het asset management van de kredieten van het Fonds.