Transformatie Arcadia Rotterdam opgeleverd

Woningcorporatie Habion heeft verzorgingshuis Arcadia in Rotterdam getransformeerd in een woongebouw voor ouderen.

Arcadia was oorspronkelijk een verzorgingshuis dat werd gehuurd door een zorgorganisatie. Toen de zorgorganisatie in 2014 de huur opzegde, is Habion aan de slag gegaan met een forse transformatie van het gebouw. Deze zomer is het gebouw opgeleverd, met 119 appartementen waarin ouderen zelfstandig kunnen wonen. In oktober vindt de feestelijke heropening plaats.

Transformatie
Het oude verzorgingshuis bezat 156 kamers waar zorgbehoevende ouderen via zorginstelling Laurens woonden. Met het scheiden van wonen en zorg kregen steeds minder ouderen een indicatie voor het verzorgingshuis, waardoor leegstand ontstond. De zorgorganisatie zegde de huur op, waardoor Habion zich moest beraden op de toekomst van dit gebouw uit de jaren ’60.

Habion besloot het gebouw te herontwikkelen van een klassiek verzorgingshuis met kleine kamers tot een modern woongebouw met sociale huurwoningen. Ouderen kunnen hier zelfstandig, comfortabel en veilig wonen. De renovatie is eind 2014 gestart en, met een tussenpose van een jaar, deze zomer afgerond. Aannemer Hemubo voerde de werkzaamheden uit.

Woningen en voorzieningen
In Arcadia zijn 26 studio’s, 84 tweekamerappartementen en 9 driekamerappartementen gerealiseerd. Verder is de entree van het gebouw vernieuwd en is de begane grond opnieuw ingericht. Op de plek waar de oude gaarkeuken zat zijn bergingen gerealiseerd en een stalling voor fietsen en scootmobielen. Ook de parkeerplekken en groenvoorziening zijn opnieuw ingericht. 

Huis van de Wijk
Er zijn 18 bedrijfsruimtes in het gebouw, onder meer een restaurant, winkel, kapsalon, fysiotherapiepraktijk en een dagopvang voor mensen met geestelijke problemen. Arcadia is daarnaast als Huis van de Wijk het middelpunt geworden van de wijk. Zo organiseert de buurtvereniging activiteiten in Arcadia en krijgen kinderen hier huiswerkbegeleiding. Op vrijdag 13 oktober wordt het vernieuwde Arcadia feestelijk heropend.

Over Habion
Habion is een woningcorporatie gespecialiseerd in huisvesting voor ouderen. Verspreid door heel Nederland bezit Habion circa 11.000 verhuureenheden, waarvan de helft zelfstandige woningen en de andere helft eenheden in 80 verzorgingshuizen.