Topwoning in Oisterwijk: Stille verkoop om charlatans te weren

Na een maand ‘prijs op aanvraag’ hangt makelaar Kenneth Alting nu € 6 mln aan dit hidden object in het Brabantse Oisterwijk.

Door Lizanne Schipper
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 10, 23 oktober 2020

Eigenlijk raar, vindt makelaar Alting. De verkoper van een woning wordt geacht zijn hele hebben en houden prijs te geven op internet, inclusief close-up van zijn slaapkamer en de inhoud van zijn wijnkelder, terwijl de koper er anoniem mag rondbanjeren. In de prijscategorie vanaf een paar miljoen houdt de Brabantse makelaar zeker de helft van zijn aanbod stil. Geen adres, vaak geen vraagprijs en ook foto’s ontbreken soms. ‘Sommige makelaars geloven niet in stille verkoop, maar ik zou het ideaal vinden als deze hele categorie achter een slotje ging. Dat is ook deels een marketinggedachte; zo speel je in op de nieuwsgierigheid.’ Belangstellenden moeten bellen voor meer informatie, en Alting kan dan meteen peilen of zij serieus zijn.

Argwaan
Bepaald geen overbodige luxe, heeft hij ervaren in de 20 jaar dat hij nu bemiddelt in het hoge segment. ‘Je staat er versteld van hoeveel charlatans er rondlopen. Ze hangen de mooiste verhalen op, komen kijken en gaan soms zelfs onderhandelen, terwijl later blijkt dat ze niets te besteden hebben. De grote uitdaging is om deze mensen buiten de deur te houden.’ Hoe herkent hij zulke types? Hij heeft er een zintuig voor ontwikkeld. En hij googelt ze. Vindt hij niets over de persoon op internet, dan is zijn argwaan gewekt. ‘Mensen die zo’n huis kunnen betalen zijn meestal succesvolle ondernemers, die duiken echt wel op.’
Van het huis in Oisterwijk – volgens Alting het mooiste dorp in het zuiden van Nederland, nog voor Vught en Waalre – is alleen het adres geheim. De beschrijving is summier en de vraagprijs van € 6 mln heeft de makelaar een paar weken geleden toch maar toegevoegd. ‘Zonder prijs is het echt onvindbaar op Funda.’ Foto’s tonen meer details van de moderne villa met een woonoppervlak van 1400 m². Kolossale wegzinkbanken, buitenissige hanglampen, een binnenzwembad met sauna, stoombad en fitnessapparaten, een lift naar een souterrain waarin volgens de makelaar plaats is voor 25 auto’s, plus bibliotheek en thuisbioscoop. De tuin doet nauwelijks onder voor de beeldentuin van het Kröller-Müller. De woning bevat ook een panic room met kogelwerend glas en een stalen plaat tegen de deur, weet Alting. ‘Dat staat tegenwoordig op de checklist van architecten, iedereen wil het. Terwijl het in deze omgeving echt nog nooit nodig is geweest.’

Splinternieuwe meubels
Afgezien van de kunstcollectie, is het hele interieur van binnenhuisarchitect François Hannes zo over te nemen. Alting verwacht dat kopers dat ook zullen doen, dat is gebruikelijk in dit segment. ‘Ja joh, die meubels zijn nog zo nieuw. Het zou me niet verbazen als er stoelen zijn waarop nog nooit is gezeten. De beste merken, de beste materialen, je kunt er zo in. Hoezo zou je dat veranderen? Dan ben je weer een halfjaar bezig met een architect.’ Waarom de huidige bewoners – een echtpaar van wie de kinderen al jaren het huis uit zijn – hier na vijf jaar weggaan? ‘Het mag wat kleiner van ze’, zegt Alting.
Een stel uit de buurt is al komen kijken, Alting hoopt op een bod. Een paar weken na de corona-uitbraak zag hij de animo voor miljoenenwoningen in Brabant opveren. Fijn wonen werd weer op waarde geschat, was zijn verklaring. Nu is de belangstelling weer wat verflauwd. Niet dat gegadigden beducht zijn voor economische malaise. ‘Nee hoor, voor hun vermogen is corona niet zo relevant. Het is meer dat zij deze zomer weer naar de tweede woning in Spanje konden.’ Voor een makelaar heeft een lockdown zo zijn voordelen. ‘Veel thuiszitten is voor het sentiment op de woningmarkt niet verkeerd.’

Villa in Oisterwijk
Makelaar: Honders/Alting, aangesloten bij Qualis
Vraagprijs: € 6 mln
Wonen: 1400 m²
Perceel: 5746 m²
Bouwjaar: 2011

PropertyNL Topwoningen
PropertyNL Topwoningen is een rubriek met de duurste woningen op de markt, woningen in de prijscategorie € 5–15 mln.
PropertyNL staat bekend om zijn onderzoeken naar transacties van commercieel vastgoed en het ontwikkelen en beleggen van portefeuilles woningen. Er zijn echter niches op de woningmarkt die zich niet laten digitaliseren, en een daarvan is de categorie duurste woningen. Over deze niche schrijft Lizanne Schipper (bekend van het NRC Handelsblad en Elsevier Weekblad). Zij duikt in de ‘geheime’ wereld van aanbod, transacties, vastgoedadviseurs, eigenaren en aanbieders.
Geheim is natuurlijk een relatief begrip in een digitale wereld met Funda, maar uit een steekproef bleek dat zulke woningen nauwelijks via dit kanaal worden aangeboden. Niemand weet het echte aanbod, want veel makelaars spreken over geheim aanbod. Op basis van onderzoek naar het Kadaster kwam Elsevier samen met Dynamis onlangs met tien transacties boven de € 5 mln. Omdat er jaren zijn geweest dat er geen rubriek te maken viel over dergelijke transacties, kijken we ook naar aanbod dat (nog) niet tot een transactie heeft geleid.
Net zoals bij commercieel vastgoed is het Kadaster allesbehalve zaligmakend. Veel kostbaar vastgoed zit in vennootschappen en stichtingen. Wanneer die in andere handen overgaan, zal de pure Kadaster-watcher ze dus nooit vinden, een van de overeenkomsten van topwoningen met commerciële beleggingen.
Last but not least: aan het aantal lezers kunnen we zien dat ze ook persoonlijke interesse hebben. Onze top-200 private vastgoedeigenaren kan het zich niet alleen veroorloven om dit type huis te bezitten; zij hebben ook de interesse en expertise om zo’n bezit te beheren.

PropertyNL Makelaars van topwoningen
(in alfabetische volgorde)

Baerz & Co: samenwerkingsverband met 35 makelaarskantoren
Christie’s: 6 aangesloten kantoren, waaronder Drieklomp. R365 is hoofdkantoor
Dynamis Exclusief: 13 kantoren
Mar. J. Heule Heulemakelaars: regio Amsterdam en Haarlem
Qualis: een netwerk van 55 lokale NVM-makelaars
Voorma en Walch: specialist in het Gooi, ‘the garden of Amsterdam’, met 5 vestigingen