Topwoning: Naar adem happen in Aerdenhout

Voor het duurste huis in Nederland, afgezien van Philips-landgoed De Wielewaal in Eindhoven, zoeken internationale makelaars het over de grens.

Door Lizanne Schipper
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 12, 18 december 2020

Een dubbel trappenhuis, zodat de bewoners niet te veel hoefden mee te krijgen van het personeel. Dat is hoe het ooit toeging in een huis als Klein Bentveld, een eeuw geleden gemodelleerd naar de achttiende-eeuwse buitenplaatsen aan de Vecht. En misschien gaat het nog steeds zo. Voorzieningen voor personeel zijn onmisbaar voor zo’n huis met vier hectare tuin en bijgebouwen, plus verwarmd buitenzwembad, kunsthockeyveld en tennisbaan. Die laatste twee sportfaciliteiten liet ondernemer René Rijntjes aanleggen nadat hij in 2006 met zijn echtgenote Monique de Aerdenhoutse buitenplaats betrok. Een grootschalige renovatie volgde, inclusief dubbel glas in de ramen van alle 37 kamers. Volgens de aanbiedingstekst van de makelaar bevindt het landgoed zich ‘thans in een glorieuze staat van onderhoud’. Rond dezelfde tijd kwam de verkoop rond van trustmaatschappij TMF Nederland, waarvan Rijntjes eind jaren ’80 mede-oprichter was. Een Britse private-equitypartij legde er € 750 mln voor op tafel.

Hoop op buitenlandse koper
Rijntjes betaalde destijds naar verluidt € 7,7 mln voor het hoofdhuis en nog eens € 2 mln voor ’t Jagthuys, dat nu als gastenverblijf dienst doet. Zakenblad Quote ploos een bijzondere constructie uit: het landgoed blijkt eigendom van een stichting, onder voorzitterschap van voormalige TMF-collega Frank van Oers. De stichting heeft fiscale voordelen, maar kan ook ingezet worden voor meer privacy – een werkwijze die past bij een directeur van een trustmaatschappij.
Volgens Huib Haije van Makelaarskantoor Aerdenhout & Omstreken is de eigenaar van Klein Bentveld – die hij niet bij name noemt – hoe dan ook niet tuk op publiciteit. Verschillende glossy’s hebben passages uit Haijes bloemrijke aanbiedingstekst overgenomen, dat is wel genoeg. ‘Wanneer het gracieuze landhuis in zicht komt, hapt menig bezoeker even naar adem.’ Dat werk.
De makelaar, die het huis via de vastgoedtak van Christie’s internationaal onder de aandacht brengt, verwacht toch geen Nederlandse koper. ‘Huizen boven de zeven of acht miljoen worden bijna niet verhandeld in Nederland’, zegt hij in een telefonische toelichting. Ook Sotheby’s biedt Klein Bentveld overigens aan, met dezelfde tekst, dezelfde foto’s. Voor de eerste die raak schiet.

Pierre Vinken
Het huis staat dan ook al even te koop. In 2016 dook Klein Bentveld voor het eerst op. Toen bedroeg de vraagprijs € 17,75 mln, maar die is inmiddels dus met € 2 mln gezakt. Dan nog is het de duurste Nederlandse woning die op het ogenblik op Funda is te vinden. Eerdere foto’s boden een inkijkje in een liefhebberij van de familie Rijntjes: op zolder was een collectie speelgoedtreintjes te zien en op lange tafels opstellingen van soldaten, tanks en vliegtuigjes. Dat beeld is in de huidige aanbieding verdwenen.
In elk geval één in ondernemerskringen illustere bewoner ging Rijntjes voor: toenmalig Elsevier-topman Pierre Vinken, die in zakelijke kring juist bekend stond om zijn zuinigheid. Hij woonde hier in de jaren ’80 met zijn tweede vrouw en voormalig directiesecretaresse Els Bouma.
‘De mogelijkheden en unieke woonbeleving die Klein Bentveld zijn bewoners te bieden heeft, zijn nauwelijks in woorden uit te drukken’, aldus de wervingstekst. Nu is het hopen dus op een koper van over de grens. Die moet dan toch echt even komen kijken.

Buitenplaats Klein Bentveld
Adres: Bentveldsweg 142 in Aerdenhout
Vraagprijs: € 15,75 mln
Wonen: 980 m² + koetshuis van 292 m² + jachthuis van ruim 300 m²
Perceel: 38.818 m²
Kamers: 37 kamers, 8 badkamers en 8 aparte wc’s

PropertyNL Topwoningen
PropertyNL Topwoningen is een rubriek met de duurste woningen op de markt, woningen in de prijscategorie boven de € 5 mln.
PropertyNL staat bekend om zijn onderzoeken naar transacties van commercieel vastgoed en het ontwikkelen en beleggen van portefeuilles woningen. Er zijn echter niches op de woningmarkt die zich niet laten digitaliseren, en een daarvan is de categorie duurste woningen. Over deze niche schrijft Lizanne Schipper (bekend van het NRC Handelsblad en Elsevier Weekblad). Zij duikt in de ‘geheime’ wereld van aanbod, transacties, vastgoedadviseurs, eigenaren en aanbieders.
Geheim is natuurlijk een relatief begrip in een digitale wereld met Funda, maar uit een steekproef bleek dat zulke woningen nauwelijks via dit kanaal worden aangeboden. Niemand weet het echte aanbod, want veel makelaars spreken over geheim aanbod. Op basis van onderzoek naar het Kadaster kwam Elsevier samen met Dynamis onlangs met tien transacties boven de € 5 mln. Omdat er jaren zijn geweest dat er geen rubriek te maken viel over dergelijke transacties, kijken we ook naar aanbod dat (nog) niet tot een transactie heeft geleid.
Net zoals bij commercieel vastgoed is het Kadaster allesbehalve zaligmakend. Veel kostbaar vastgoed zit in vennootschappen en stichtingen. Wanneer die in andere handen overgaan, zal de pure Kadaster-watcher ze dus nooit vinden, een van de overeenkomsten van topwoningen met commerciële beleggingen.
Last but not least: aan het aantal lezers kunnen we zien dat ze ook persoonlijke interesse hebben. Onze top-200 private vastgoedeigenaren kan het zich niet alleen veroorloven om dit type huis te bezitten; zij hebben ook de interesse en expertise om zo’n bezit te beheren.

PropertyNL Makelaars van topwoningen
(in alfabetische volgorde)

Baerz & Co: samenwerkingsverband met 35 makelaarskantoren
Christie’s: 6 aangesloten kantoren, waaronder Drieklomp. R365 is hoofdkantoor
Dynamis Exclusief: 13 kantoren
Mar. J. Heule Heulemakelaars: regio Amsterdam en Haarlem
Qualis: een netwerk van 55 lokale NVM-makelaars
Voorma en Walch: specialist in het Gooi, ‘the garden of Amsterdam’, met 5 vestigingen