Top-101 beslissers: Private Beleggers

In Nederland is Kroonenberg Groep met Lesley Bamberger de grootste partij in commercieel vastgoed en is Aat van Herk de grootste met woningen en belangen in vastgoedfondsen.

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 29 januari 2021

De familie Brenninkmeijer bezit in Europa het meeste (Redevco) en Remon Vos is het grootste in Europese logistiek.
In deze lijst staan de top-25 private beleggers met portefeuilles van meer dan € 200 mln. Zij maken deel uit van een groep van zo’n 300 private vastgoedbeleggers met portefeuilles boven de € 25 mln, met een totaal van € 60 mrd. Dat is exclusief partijen die geen apart vastgoedvehikel hebben, zoals de families Fentener van Vlissingen (SHV), Heineken, Dreesmann (Commonwealth), John de Mol (Talpa), Van Beuningen (Teslin) en Van der Vorm van HAL Investment. In deze lijst zijn de vastgoedportefeuilles van de supermarktketens Van Eerd (Jumbo), Kat (Detailresult), Van den Broek (Detailresult), Slippens, Deen en Bastmeijer (Nettorama) buiten beschouwing gelaten.
Uit de lijst van vorig jaar zijn gevallen: Marius Coebergh van De Hoge Dennen Vastgoed, Frank Maas, zoon van de Wilma-oprichter, Ronald de Waal van Ronstreet, Femke Dijkhuis van DVM en Jan en Gary Lisman van Lisman & Lisman.

1
Redevco
Andrew Vaughan
€ 7,4 mrd (Nederland € 420 mln)
Met de komst van Kristof Restiau zit er voor het eerst geen lid met de naam van de eigenaarsfamilie Brenninkmeijer in top van Redevco en Redevo Nederland.

2
CTP
Remon Vos
€ 5 mrd
Oprichter/eigenaar van het vooral in het voormalige Oostblok in de logistiek groot geworden CTP. Vos heeft geprofiteerd van de hausse in distributiecentra.

3
Kroonenberg Groep
Lesley Bamberger
€ 3 mrd
Bamberger is met de Kroonenberg Groep dé winkelbelegger van Nederland, maar is ook bekend van zijn binnenstedelijke locaties en transformatie van monumentale gebouwen

4
Van Herk Groep
Aat van Herk
€ 2 mrd
Aat van Herk (1951) heeft naast de grootste particuliere woningportefeuille grote pakketten aandelen Wereldhave en Vastned. Afgelopen jaar bekritiseerde hij openlijk Vastned-ceo Taco de Groot. Bij veel beursvennootschappen maken minderheidsaandeelhouders niet de dienst uit, maar bij Vastned ruimde De Groot het veld.

5
RJB Group
Ronny Rosenbaum
€ 2,0 mrd
RJB Group is opgericht door Ronny Rosenbaum. De directie wordt mede geleid door zijn zoon en David Beesemer. Grootste project is 75.000 m² van de Valley in Amsterdam van € 300 mln, met OVG als co-ontwikkelaar.

6
Reggeborgh Vastgoed
Mark Bouwens
€ 1,7 mrd
De familie Wessels heeft zijn vastgoedbeleggingen ondergebracht in Reggeborgh te Rijssen, Deze beleggingen staan los van bouwconcern VolkerWessels, dat afgelopen jaar door de familie van de beurs is gehaald. De familie heeft namelijk behalve Reggeborgh Vastgoed ook circa € 2 mrd in Reggeborgh-beleggingen, waaronder een participatie in Van Lanschot Kempen en in de NIB-bank. NIB werd afgelopen jaar verkocht. In december werd bekend dat Reggeborgh jaagt op twee Griekse bouwers, waardoor de groep de Griekse markt zou gaan domineren.

7
Ramphastos
Marcel Boekhoorn
€ 1 mrd
Marcel Boekhoorn was groot in het nieuws met de verlieslatende verkoop van Hema door zijn beleggingsmaatschappij Ramphastos aan een vehikel met Jumbo van de familie Van Eerd. Hij heeft belangen in flex-kantoor-aanbieder Tribes onder leiding van Eduard Schaepman.

8
Urban Interest
Harry Hilders
€ 880 mln
Urban Interest is het vastgoedvehikel van Harry Hilders. Marcel Scholtes is zijn directeur. Hij werkt veel samen met John Groenewoud van Built to Build.

9
HB Capital
Ton Rossenaar
€ 840 mln
Hoornsche Broeder, het latere HB Capital, is opgericht door de familie Blokker om er het vastgoed in onder te brengen. De familie stootte de keten Blokker af aan Michiel Witteveen, maar bleef eigenaar van 53 Blokker-filialen. Ton Rossenaar volgde vorig jaar Richard. Dallinga op, die overstapte naar Green Real Estate van de familie Zeeman.

10
Metterwoon
Chris Thünnessen
€ 785 mln
Thünnessen is de grondlegger van een van de grootste woningbeleggers in Nederland, met de nadruk op Den Haag en Rotterdam, maar ook met een substantiële portefeuille in Duitsland.

11
Van der Vorm Vastgoed Groep
Sico van Ammers
€ 785 mln
Beleggingsfirma van de familie Van der Vorm, die niet geparenteerd is aan de HAL-familie met dezelfde naam.

12
Mercurius
Frans Herberighs
€ 689 mln
Investeringsvehikel van de twee jaar geleden overleden legendarische Henk Stienstra.

13
Caransa Handelsmij
Maurits en Salo Caransa
€ 650 mln
Kleinzonen van de vastgoedkoning van Amsterdam, Maup Caransa. Caransa Handelsmij vierde tussen de lockdowns het 70-jarig bestaan.

14
Breevast
Frank Zweegers
€ 600 mln
Breevast kwam vorig jaar in het nieuws door de verkoop van Gallus in Frankfurt, een project van 120.000 m² wonen en de verkoop van de grootse asset in België, de Finance Tower in Brussel, voor ruim € 1,2 mrd. Directeur is de langstzittende ceo van een Nederlands vastgoedfonds, Henk Brouwer

15
Newomij
Robert Jan van Hamersveld
€ 600 mln
Erik-Jan Bulstra werd als ceo bij Newomij opgevolgd door Robert Jan van Hamersveld, die van Green Real Estate afkomstig is.

16
MHM
Cock van Mourik
€ 600 mln
MHM (Mourik Huizen Maatschappij) beschikt over een portefeuille van enkele duizenden gebouwen, waaronder een aanzienlijke portefeuille in Amsterdam (Sloterdam en Churchilllaan) en monumenten in Midden-Nederland via de maatschappijen Stadsherstel Amersfoort en Stadsherstel Midden-Nederland. Net zoals Newomij bestuurt MHM een aantal verenigingen van eigenaren.

17
Certitudo
Peter Kuiten
€ 520 mln
Snel stijgende ontwikkelaar.

18
Maarsen Groep
Monique Maarsen
€ 467 mln
Maarsen Groep is een van de bekendste ontwikkelende beleggers van Nederland, met Monique Maarsen aan het roer. Haar vader Frits, die het woningbedrijf van zijn vader na de oorlog groot heeft gemaakt, is in januari overleden. Een aantal projecten doet Monique samen met Zadelhoff.

19
Daelmans Groep
Ellen Daelmans
€ 450 mln
Ellen zet het werk van haar vader in Maastricht voort. Daelmans heeft een portefeuille met 3000 objecten in Nederland, België en Duitsland.

20
DHG
David Hart en Willem Slager
€ 450 mrd
DHG is het succesverhaal van de als Alfa Romeo-dealer gestarte David Hart. Hij is fervent racer, maar verdiende geld door zich te concentreren op logistiek vastgoed op een moment waarop niemand dat deed. Hij bouwde het bedrijf uit met Willem Slager. Afgezien van Remon Vos zijn ze de grootste Nederlandse ontwikkelaars van logistiek vastgoed, met vooral posities in Rotterdam. Het lukte eind vorig jaar om voor € 245 mln vijf Smartlogs te verkopen aan Hansainvest Real Asset.

21
Green Real Estate
Richard Dallinga
€ 400 mln
Green Real Estate is het vastgoedvehikel van Jan Zeeman, bekend van de textielketen en niet te verwarren met architect in ruste Jo-Roelof Zeeman, de oprichter van NSI. Green Real Estate heeft onder Aart Jan Verdoold pionierswerk verricht op het gebied van duurzame beleggingen. Hij is afgelopen jaar opgevolgd door Richard Dallinga, de vastgoedvertrouweling van de familie Blokker.

22
Zadelhoff
Cor van Zadelhoff
€ 400 mln
Cor van Zadelhoff is oprichter van DTZ Zadelhoff, dat nu met rechtsopvolger Cushman & Wakefield een van de grootste vastgoedadviseurs ter wereld is. Na de overname van DTZ verkreeg Van Zadelhoff als het ware zijn eigen naam weer terug voor zijn beleggings- en ontwikkelingsvehikel, dat vroeger Brouwershoff genoemd werd. Zadelhoff staat voor beleggingen in monumentale panden in Amsterdam (onder meer het Burgerweeshuis, FD-gebouw en Diamantbeurs) en woningen in Londen. Op de valreep van 2019 ging de gemeente Amsterdam akkoord met de redding van het Slotervaartziekenhuis door Zadelhoff. Hij zette hiervoor een aparte organisatie op. De dagelijkse leiding is in handen van Maarten Feilzer (ex-McKinsey en Kempen & Co).

23
Andantino
Dirk Jan Bakker
€ 350 mln
Dirk Jan Bakker is al drie decennia een van de actiefste vastgoedbeleggers. Op de valreep van 2020 verkocht hij samen met DM Equity Partners (Ben Mandemakers) een woningportefeuille van € 300–400 mln aan DWS, de asset-managementorganisatie van Deutsche Bank. Hij kocht eerder een woningportefeuille van QSP Ess, een investeringsmaatschappij van de Amerikaanse belegger George Soros voor € 180 mln.
 
24
Rijsterborgh Vastgoed
Edwin Rijsterborgh
€ 325 mln
Kees Rijsterborgh heeft samen met zijn zoon Edwin steeds zijn stempel op de vastgoedmarkt van Groot-Amsterdam weten te drukken.

25
Cocon Vastgoed
Brian Abraham
€ 329 mln
Cocon is in 1982 opgericht door de familie Abraham en is uitgegroeid tot een specialist in herbestemming van onroerend goed. Cocon heeft een portfolio met 52 gebouwen.

Laatste nieuws

Evenementen