Top-101 beslissers: Ontwikkelaars Commercieel

Belgen blijken goed in logistieke vastgoedontwikkelingen, blijkt uit deze beslisserslijst commercieel vastgoed.

Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 29 januari 2021

Met drie vertegenwoordigers van onze zuiderburen – Joost Uwents, Wim Heylen en Lien Standaert – hebben er nog nooit zoveel buitenlandse namen in deze lijst gestaan. Nieuwe Nederlandse namen zijn onder meer Madeleine van den Eijnde-van Dijk en Erik van Dijk en Ewald Dudok. Evenals de Belgen hebben zij hun hoge notering te danken aan hun logistieke vastgoedontwikkelingen, hoewel broer en zus Van Dijk en Ewald Dudok een breder palet hebben dan alleen distributiecentra ontwikkelen.

1
Somerset Capital Partners
Joes Daemen
Joes Daemen (53) is managing partner van Somerset Capital Partners en begon met het bedrijf in 2004. Na zijn studie aan de Landbouwuniversiteit Wageningen werkte hij een periode in Amsterdam in het effectenwezen, eerst als broker voor Van Zanten & Van Westen en daarna voor zichzelf als broker op de financiële markten onder de naam Maas & Daemen. Dit bedrijf werd begin 2000 verkocht aan AFS, toen internet zijn intrede deed en de marktomstandigheden veranderden. In 2002 begon Daemen met zijn broer een detacheringsbureau in de proces- en maakindustrie, maar hij verruilde dit twee jaar later voor het vastgoed. Een vermelding in de PropertyNL Who’s Who van 2012 spreekt van een team van 7 personen dat Somerset Real Estate, zoals de naam toen nog luidde, runt. Inmiddels zijn dat er 30. Een management-bv stuurt de investeringen van Somerset aan en het kapitaal daarvoor komt van twee families: die van Joes Daemen en van Raymond Cloosterman, de oprichter–eigenaar van cosmeticabedrijf Rituals.

2
COD/Borghese
Bas van Veggel/Enno Otten
Enno Otten is zowel te vinden bij Borghese als COD, omdat er gezamenlijke aandeelhouders zijn. De familie van Veggel, hier vertegenwoordigd door Bas van Veggel, heeft alleen aandelen in COD.

3
MRP
Bart Meijer
Bart Meijer is een van de zonen van Ton Meijer, ooit oprichter van MAB. MRP is het bedrijf van Bart, waarmee hij ontwikkelt en investeert in Nederlands vastgoed. Meijer is ceo, Paul Trip is algemeen directeur.

4
DHG
David Hart
David Hart is oprichter/eigenaar van DHG, Willem Slager is inmiddels partner. Rotterdam is de thuisbasis voor hun logistieke ontwikkelingen. Hart concentreert zich daarbij vooral op het vinden van locaties, Slager op de commerciële afwikkeling.

5
WDP
Joost Uwents
De Belg Joost Uwents is sinds 2010 ceo van het beursgenoteerde WDP. Hij begon ooit als account manager bij de Generale Bank. Behalve ceo van WDP is hij ook onafhankelijk bestuurder van de raad van bestuur van Xior Student Housing.

6
Heylen Warehouses
Wim Heylen
De Belg Wim Heylen is in 2000 begonnen met het uitbouwen van zijn Heylen Groep. De groep investeert in een waaier aan bedrijven, waaronder Boretti-fornuizen en logistiek vastgoed. Heylen is opgegroeid in een agrarische omgeving en heeft een zwak voor Italië.

7
Edge
Coen van Oostrom
Coen van Oostrom richtte in 1997 OVG op, de voorloper van Edge. In zijn studietijd kocht hij al studentenhuizen en verhuurde hij de kamers. Met OVG had hij een focus op duurzaamheid, met opvolger Edge is daar technologie bijgekomen.

8
VolkerWessels
Dick Boers
Dick Boers is al lange tijd werkzaam in de raad van bestuur van VolkerWessels. Toen Dick Wessels nog aan het roer stond, was hij al verantwoordelijk voor alle bouw- en vastgoedbedrijven binnen het concern.

9
Unibail-Rodamco-Westfield
Bart van Twillert
Bart van Twillert is als country manager Nederland van URW verantwoordelijk voor het neerzetten van the Mall of the Netherlands. Eerder was hij directeur Nordics van URW. Hij is sinds 2005 werkzaam voor de belegger. Daarvoor werkte hij bij Amstelland.

10
Provast
Martijn Dirks
Martijn Dirks is een van de partners van Provast. De anderen zijn Anton Koomen, Boudewijn Hellingman, Niek Roet, Jan-Hein Lakeman en Hans de Jong. Provast heeft al 20 jaar een partnerstructuur waarbij er oudere partners afvallen en er nieuwe bij komen.

11
Ten Brinke Vastgoedontwikkeling
Edwin ten Brinke
Ceo van Ten Brinke is Albert ten Brinke, maar Edwin ten Brinke is hoofd projectontwikkeling. Edwin is familie van de oprichters van de ontwikkelende bouwer; Albert heeft wel dezelfde naam, maar is geen familie.

12
Prologis
Sander Breugelmans
Sander Breugelmans is country manager van de Benelux en bleef dat ook toen hij Bram Verhoeven in september 2020 opvolgde als hoofd Noord-Europa. Verhoeven is vertrokken bij Prologis om een eigen start-up op te zetten.

13
Flow Real Estate
Sjoerd Lycklama/Daan van Helsdingen/Juriaan Snijders
Sjoerd Lycklama, Daan van Helsdingen en Juriaan Snijders zijn allen partner bij Flow Real Estate. Van Helsdingen en Snijders sinds 2014, Lycklama sinds 2017. Alle drie hebben ze hiervoor bij OVG gewerkt.

14
AM Real Estate Development
Ronald Huikeshoven
Ronald Huikeshoven is sinds 2016 directievoorzitter van AM, daarvoor was hij bijna 10 jaar directeur van AM Noordwest. Tot 2007 werkte hij als director development bij Bouwfonds. Hij begon zijn carrière bij Amstelland Vastgoed, dat later fuseerde met Multi.

15
HVBM Vastgoed
Adriaan Molenschot/Sjef Heerkens
HVBM Vastgoed wordt geleid door eigenaar Adriaan Molenschot, samen met Sjef Heerkens. Het bedrijf werkt zelfstandig met zes medewerkers, maar is gelieerd aan Berghege Heerkens Bouwgroep.

16
Van Dijk Groep (VDG)
Madeleine van den Eijnde-van Dijk/Erik van Dijk
Vader Hedrik van Dijk richtte in 1969 Unidek op. In 30 jaar tijd ontstond er een waaier aan bedrijven. Tegenwoordig houdt de Van Dijk Groep uit Gemert zich bezig met financiering, participaties en vastgoed, waaronder logistiek vastgoed. Broer en zus Erik en Madeleine begonnen in 1985 als vakantiekracht in het bedrijf, om er in de jaren ’90 vast te gaan werken. Madeleine heeft aan de TU Eindhoven gestudeerd, Erik deed HTS Bedrijfskunde en Bouwkunde en Nyenrode. In 2011 overleed vader Hendrik. Erik en Madeleine sturen de diverse bedrijven, die eigen directeuren hebben, op hoofdlijnen aan. Madeleine houdt zich daarbij meer bezig met de financiële en juridische zaken, Erik met de technische en commerciële. VDG Real Estate bestaat uit VDG Property Investment met kantoren, bedrijfspanden en woningen en VDG Property Development, waarbij samengewerkt wordt met eigen bouwbedrijf Unibouw en dochter Bouwgrondvinden.nl. 

17
Impact Vastgoed
Bart Dura, Philip van der Ent en Marco Praagman
Impact Vastgoed is het ontwikkelbedrijf van Philip van der Ent, Marco Praagman en Bart Dura. Het bedrijf is zo’n 10 jaar geleden opgericht door Van der Ent en Praagman, beiden afkomstig van Multi. Bart Dura kwam er snel bij.

18
Goodman
Lien Standaert
De Belgische Lien Standaert is country manager Nederland en België voor Goodman. Zij is sinds 2011 werkzaam voor Goodman, onder meer als business development manager Nordics.

19
Dudok Groep
Ewald Dudok
Dudok Groep uit Dordrecht is opgericht door Ewald Dudok. De groep belegt in vastgoed, ontwikkelt logistiek en herontwikkelt monumentaal vastgoed. Dudok bouwde zijn vermogen op met recyclingbedrijf Peute.

20
USAA Realco Europe
Justin Hildebrandt
Justin Hildebrandt is de managing director van de Europese tak van USAA Real Estate met als standplaats Amsterdam. Hij studeerde aan Berkeley in Californië en werkt sinds 2011 voor USAA.

21
Lingotto
Bob Jansen
Bob Jansen richtte Lingotto op in 2000, samen met Frank van Beek. Die vertrok in 2012, waarna er met Eric-Jan de Rooij, Martijn Bakker en Gerard Comello nieuwe partners werden aangetrokken.

22
Neoo
Sander van Oss
Sander van Oss en Eelco Nettinga hebben in 2015 Neoo opgericht. Later sloten Arjen Seckel en Neno Markovic zich daarbij aan. Allen hebben vroeger bij Multi gewerkt.

23
Being Development
Bas van Dam en Dirk Dekker
Bas van Dam en Dirk Dekker zijn de oprichters van Being Development. Bas is de zoon van Ton van Dam, samen met Hans van Veggel oprichter van Multi. Dekker heeft veel consultant-ervaring.

24
GLP
Phillipe Hendriks
Tot oktober 2020 was Ingo Steves nog managing director North Europe van GLP, maar hij is vertrokken naar een ander bedrijf. Een opvolger hebben we nog niet gezien, vandaar dat hier development director Phillipe Hendriks genoemd wordt.

25
Dura Vermeer
Job Dura
Job Dura is ceo van de ontwikkelende bouwer, nog altijd een familiebedrijf. Hij studeerde Bedrijfseconomie in Rotterdam en deed zijn MRE opleiding in Amsterdam. Job is de zoon van Daan Dura.