Top-101 beslissers: Beleggers

Vorig jaar was de nummer 1 uit deze lijst beleggers (asset managers en fondsen) Sophie van Oosterom van CBRE Global Investors, maar zij heeft dit jaar de leiding gekregen over het vastgoed van Schroders (€ 19 mrd).

Door Wabe van Enk
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 29 januari 2021

Het criterium van deze lijst is echter een relatie met de Nederlandse markt en Schroders is Brits. Unibail-Rodamco-Westfield, met een Nederlandse beursnotering, verving de hele raad van bestuur, inclusief de Nederlandse cfo Jaap Tonckens. Aanspreekpunt in Nederland, Bart van Twillert, bleef echter op zijn post. Nieuw in de top zijn onder meer Matthijs Storm, de nieuwe ceo van Wereldhave, en Jan Arend de Vos van Steenwijk van Rubens Capital Partners – een van de grootste dealmakers van 2020.

1
CBRE Global Investors
€ 98 mrd
Rick Eertink/Paul Oremus
Rik Eertink en Paul Oremus vervangen Sophie van Oosterom, die leiding gaf aan het Europese team van CBRE GI. Als je naar de portefeuille wereldwijd kijkt, is CBRE GI de grootste partij met een Nederlandse achtergrond, maar als je puur kijkt naar Europese vastgoedbeleggingen zijn de portefeuilles van Swiss Life en Axa groter. Het vertrek van Van Oosterom hield verband met een organisatiewijziging. Zij is niet vervangen. Aan het hoofd van de Nederlandse landenorganisatie staat Paul Oremus, die Europese taken op woninggebied erbij heeft gekregen. Rik Eertink – eerder verantwoordelijk voor retailfondsen in Nederland – is benoemd tot president real estate EMEA.

2
Unibail-Rodamco-Westfield
€ 60 mrd
Bart van Twillert
Voor URW was 2020 een annus horribilus met hevige koersschommelingen en een vijandige aanval van aandeelhouder Léon Bressler, waarna het bestuur met onder meer Christophe Cuvillier (ceo) en de Nederlandse cfo, Jaap Tonckens, werd vervangen door louter Fransen.
Belangrijkste investeringsproject (€ 600 mln) is de Mall of the Netherlands, die vorig jaar door corona niet geopend kon worden. Met Bart van Twillert heeft URW in Nederland een zwaargewicht aan boord, die er het maximum zal uithalen als er zich straks kansen voordoen.

3
APG
€ 49 mrd
Patrick Kanters
Patrick Kanters heeft met zijn Europese team onder leiding van Robert-Jan Foortse een enorme trackrecord opgebouwd als outperformer. Wel staat het fonds door corona voor grote uitdagingen. APG is bijvoorbeeld grootaandeelhouder in aangeslagen winkelfondsen zoals Klépierre, VIA Outlets (waaronder Batavia Stad) en Outlet Roermond, en in hotels (Student en CitizenM). Kanters heeft echter meer crises meegemaakt.

4
PGGM
€ 26 mrd
Guido Verhoef
Als pensioenuitvoerder voor vooral Zorg & Welzijn zwaaide Guido Verhoef voor PGGM in de eerste helft van 2020 de scepter over € 26 mrd aan vastgoed, waarvan door corona al een afboeking van meer dan € 2 mrd is meegenomen.

5
Klépierre
€ 23 mrd
Menno Overtoom
De raad van bestuur van de beursgenoteerde winkelcentrumbelegger Klépierre – vroeger het Nederlandse Corio – is inmiddels ‘verfranst’, maar Menno Overtoom, de redder van Hoog Catharijne, is benoemd tot directeur ontwikkelingen en transacties.

6
Bouwinvest
€ 13 mrd
Dick van Hal
Dick van Hal, tevens voorzitter van de vereniging van institutionele beleggers IVBN, heeft een enorme trackrecord opgebouwd, waardoor steeds meer andere pensioenfondsen dan Bouwnijverheid zich erbij willen aansluiten.

7
Syntrus Achmea
€ 11 mrd
Arthur van der Wal/Nicole Maarsen
Achmea is na Aegon en ING de grootste financiële instelling van Nederland. Achmea heeft een relatief kleine vastgoedportefeuille (€ 1,3 mrd), maar heeft langjarige ervaring in asset management voor derden met een vastgoedportefeuille van € 11 mrd. Arthur van der Wal is algemeen directeur en Nicole Maarsen directeur vastgoed.

8
MN Services
€ 10 mrd
Patrick Ruwiel
Patrick Ruwiel is sinds januari 2019 verantwoordelijk voor de Nederlandse vastgoedportefeuille.

9
Vesteda
€ 8 mrd
Gertjan van der Baan
Gertjan van der Baan leidt het snelgroeiende woningfonds Vesteda, ooit voortgekomen uit het ABP Woningfonds, met nog steeds APG (zie nummer 3) als aandeelhouder. Verzekeraars zoals NN worden liever aandeelhouder bij Van der Baan dan dat ze zelf met de huurders moeten overleggen.

10
ASR Real Estate
€ 7 mrd
Dick Gort
ASR Real Estate is onder Dick Gort uit het moeras getrokken. Een van de meest spectaculaire beleggingen: de hangende tuinen van Wonderwoods in Utrecht.

11
Amvest
€ 6 mrd
Heleen Aarts
Aegon is de grootste financiële partij in Nederland, maar heeft zelf geen direct vastgoed. In Nederland loopt dat via Amvest, dat onder leiding staat van Heleen Aarts. Dankzij de geldstromen van Aegon en PGGM (nummer 4 in deze lijst) is Aarts een van de weinigen die grootschalige gebiedsontwikkelingen in Nederland kan entameren.

12
Eurocommercial Properties
€ 4 mrd
Jeremy Lewis
Lewis is de langstzittende bestuursvoorzitter onder de vastgoedbeursfondsen. Het winkelfonds is aangeslagen door corona, maar minder dan de collega-fondsen.

13
WDP
€ 4 mrd
Joost Uwents/Michiel Assink
De van origine Belgische belegger in logistiek heeft een Amsterdamse beursnotering. Ceo Joost Uwents trekt in België aan de teugels, Michiel Assink speurt als directeur Nederland de markt af.

14
Wereldhave
€ 3 mrd
Matthijs Storm
Allesbehalve aangeslagen door corona ziet de nieuwe ceo Matthijs Storm juist kansen om zijn winkelcentra weerbaarder te maken door een ombouwstrategie.

15
Rubens Capital Partners
€ 3 mrd
Jan Arend de Vos van Steenwijk
De Vos van Steenwijk bleek met Rubens ook vorig jaar een van de actiefste partijen. Rubens is asset manager voor DWS in Nederland. DWS is de asset-managementorganisatie van Deutsche Bank met € 700 mrd aan assets under management.

16
Altera
€ 2 mrd
Jaap van der Bijl
Altera heeft zich als nichespeler met Jaap van der Bijl weten te onderscheiden met research en duurzame investeringen.

17
Retail Estates
€ 2 mrd
Jan de Nys
Jan de Nys is ceo van Retail Estates, met een notering in Brussel en sinds een paar jaar in Amsterdam. Hij begon het jaar goed met de aankoop van een winkelcentrum in Ede voor een kleine € 20 mln. De Nys was vroeger directeur van Wereldhave België.

18
Vastned
€ 2 mrd
Vacant
Taco de Groot ruimde in november het veld na kritiek van zijn grootaandeelhouder Van Herk. Naar een opvolger wordt nog gezocht.

19
Orange Capital Partners
€ 1 mrd
Victor van Bommel
Victor van Bommel was in 2014 een van de eersten die de kansen zag die woningen in Amsterdam boden en daarvoor grote institutionele beleggers uit de VS wist te interesseren. Nu is hij actief in de rest van de Randstad met onder meer kapitaal uit Singapore.

20
NSI
€ 1 mrd
Bernd Stahli
Stahli is minder getroffen door corona dan zijn collega’s bij de winkelfondsen.