Top-101 Beslissers 2020: Vastgoedfinanciers

Roel van de Bilt is de nummer één van deze ranglijst.

Door Sebastiaan Roggeveen
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 31 januari 2020

Eigenlijk zou hij samen met Peter Göbel en Erik Steinmaier veel sneller moeten groeien, maar er is ergens een gap.
De flow van beleggingsdeals in Nederlands vastgoed is in de jaren 2017, 2018 en 2019 historisch groot geweest, ruim € 20 mrd. Tegelijk blijkt uit ons onderzoek dat Nederlandse banken flink op de rem moesten staan. Dat deden ze deels zelf om de risico’s te beperken door een focus op bestaande klanten en strenge selectie op duurzame projecten, maar ook omdat De Nederlandsche Bank (DNB) dat eiste. Volgens de DNB blijft het belangrijk om kritisch te zijn en te anticiperen op veranderingen. Volgens Roel van de Bilt ‘is cash flow veelal een betere graadmeter dan loan to value. Niet alle cash inflow is bestendig, maar de outflow veelal wel’.

1
Rabobank
Directeur Rabo REF: Roel van de Bilt
Rabobank heeft een commercieel vastgoedportefeuille van € 21 mrd, bijna volledig gericht op de Nederlandse markt. De afgelopen jaren volgde de bank een strategie gericht op kwaliteitsverbetering. Strategische doelstellingen zijn inmiddels gerealiseerd. Rabobank is open voor vastgoedleningen voor zowel kleine als grote volumes. De klanten worden bediend via de lokale banken. De totale winst van de bank bedraagt ruim € 3 mrd en er werken 42.000 werknemers.

2
ING
Directeur ING REF NL: Peter Göbel
Göbel is sinds 2007 directeur van ING Real Estate Finance Nederland. ING had in 2018 een portefeuille van € 14,4 mrd. In Europa is ING Real Estate Finance de grootste vastgoedfinancier (onderzoek PropertyEU). ING opende begin 2020 zijn nieuwe hoofdkantoor Cedar in Amsterdam Zuidoost. Het kantoor staat midden in het nieuw ontwikkelde Cumulus Park en vormt met vier andere ING-gebouwen een campus waar zo’n 20% van de gebouwen is gereserveerd voor externe partijen. ING werkt samen met de gemeente Amsterdam, de Hogeschool Holland en het ROC om het Cumulus Park te ontwikkelen tot een innovatiedistrict waar studenten en bedrijven elkaar vinden.
 
3
ABN Amro
Directeur ABN Amro REF: Erik Steinmaier
ABN Amro staat met € 10,6 mrd, € 2,3 mrd winst en 18.800 werknemers traditioneel in de top drie. Op het gebied van vastgoedfinanciering wint ABN Amro de laatste jaren marktaandeel, terwijl het ook een toonaangevende rol speelt bij de (sociale) verduurzaming van vastgoed. Volgens Steinmaier zet ABN Amro in op selectieve groei. Een opmerkelijke deal in 2019 was de financiering van Heimstaden (grote woningportefeuille) van € 875 mln, waarbij werd samengewerkt met institutionele partijen om blijvende groei te blijven faciliteren en liquiditeit in de markt te waarborgen. Het dealteam stond onder leiding van Bas Rutten.

4
RNHB
Directeur: Ivo Knottnerus
RNHB beschikt over ruim 125 jaar ervaring in het financieren van beleggingsvastgoed. Sinds de verzelfstandiging in 2017 breidde RNHB zijn business uit via organische groei en selectieve portefeuille-acquisities, zowel voor startende als professionele vastgoedbeleggers. RNHB zit nu op € 3 mrd aan vastgoed en financiert woningen, winkels, kantoren en bedrijfsruimten of combinaties daarvan. Bij het aantreden van Knottnerus in 2017 telde RNHB 60 medewerkers, van wie de helft eind 2017 ook nog overging naar financieel dienstverlener Vesting Finance in Amersfoort. Momenteel werken er 130 medewerkers bij de bank. RNHB heeft sinds eind vorig jaar een nieuw team van specialisten opgericht, dat vastgoedexpertise in het financieringsproces verankert.

5
NIBC
Directeur Vastgoed: Jan Willem van Roggen
NIBC richt zich al jaren op specifieke niches van de vastgoedmarkt. De bank staat in de markt bekend om zijn snelheid en kennis van zaken. NIBC is actief op het gebied van bouw en beleggingsfinancieringen, en kan daarbij ook meer complexe structuren aanbieden. Het vastgoedteam van NIBC draaide ook in 2019 op volle toeren en groeide naar een vastgoedportefeuille van € 1,5 mrd. In 2020 start NIBC met het aanbieden van kleinere commerciële vastgoedleningen van € 1–10 mln.