Top-100 Beslissers 2023: Woningontwikkelaars

Nu komen gebiedsontwikkelaars als BPD, Amvest, AM, Heijmans, VolkerWessels en Vorm door hun aantallen opgeleverde woningen vooral voor bij woningontwikkelaars, maar maatschappelijk gezien hopen we dat ze de ruimte krijgen voor echt multifunctionele ontwikkelingen.

Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 1, 27 januari 2023

1 Walter de Boer
Ceo BPD
Walter de Boer (1958) is bestuursvoorzitter van BPD, de ontwikkeldochter van de Rabobank. Hij werkt sinds 1991 bij dit bedrijf en diens voorgangers.
Harm Janssen is sinds februari vorig jaar de nieuwe directeur van BPD Nederland. Hij was als directeur regio Noord-West eindverantwoordelijk voor alle gebiedsontwikkelingen van BPD, zoals Weespersluis, het recent geopende Oosterdokseiland in Amsterdam en De Nieuwe Defensie in Utrecht.

2 Robert Steenbrugge
Stebru
Robert Steenbrugge nam eind 2019 samen met zijn broer Dennis het bouw- en ontwikkelingsbedrijf uit Nieuwerkerk aan den IJssel over van zijn ouders. De ontwikkelaar werkt veel samen met Nederlandse institutionele beleggers. Voor de Amerikaanse vastgoedbelegger Greystar leverde Stebru vorig jaar OurDomain Blaak op, een complex in hartje Rotterdam met ruim 600 woningen voor studenten en starters.

3 Peter van der Gugten
Heijmans
Peter van der Gugten is directeur Heijmans Vastgoed en Woningbouw. Hij is gepokt en gemazeld in de gebiedsontwikkeling. Van der Gugten rapporteert aan ceo Ton Hillen van Heijmans, die de woningontwikkeling ook op zijn duimpje kent.

4 Marcel Schipper
VolkerWessels
Marcel Schipper is de topman van VolkerWessels Vastgoed. Woningontwikkeling is de belangrijkste tak van sport voor het bedrijf, waarbij het zich richt op zowel binnenstedelijke ontwikkeling als gebiedsontwikkelingen in de buitengebieden. Het bedrijf is al enkele jaren een van de grootste woningontwikkelaars van het land.

5 Ronald Huikeshoven
AM
Ronald Huikeshoven is sinds 2016 directievoorzitter van AM, daarvoor was hij bijna 10 jaar directeur AM Noordwest. Tot 2007 werkte hij als director development bij Bouwfonds. Hij begon zijn carrière bij Amstelland Vastgoed, dat later fuseerde met Multi.

6 Hans Meurs
Vorm
Het zijn grote schoenen die Hans Meurs moet vullen bij Vorm. Hij nam vorig jaar het stokje over van de immer spraakmakende eindbaas Daan van der Vorm, die wel aandeelhouder van de Rotterdamse ontwikkelaar bleef. Meurs is er al sinds 2003 ceo. Sindsdien verzevenvoudigde de omzet van Vorm.

7 John, Joris en Clemie van Wanrooij
Van Wanrooij Projectontwikkeling
John, Joris en Clemie van Wanrooij staan aan het roer bij de ontwikkelende bouwer. Zij vormen de tweede generatie Van Wanrooij’s en zijn zoons van Wim en André van Wanrooij, de broers die het bedrijf in 1969 oprichtten. Het familiebedrijf ontwikkelt nieuwbouwwoningen in onder andere Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht.

8 Albert ten Brinke
Ten Brinke
Albert ten Brinke heeft dezelfde achternaam en is nu eigenaar van het familiebedrijf, maar is geen familie van de oprichters. Hij begon zijn carrière als twintiger bij Wessels. Op zijn 26ste werd hij directeur van VolkerWessels in Duitsland. Ten Brinke bouwt woningen voor tal van institutionele beleggers.

9 Ton van de Klok
Klok Holding
Ton van de Klok was binnen Klok altijd verantwoordelijk voor de ontwikkeling. Hij leerde het vak als trainee bij branchegenoot Slokker en is nu met 90% van de aandelen de grootaandeelhouder van het bedrijf. Dat ontstond in 1922, toen Johan van de Klok een metselbedrijf oprichtte in Druten. Inmiddels zit het bedrijf alweer jaren in Nijmegen.

10 Heleen Aarts
Amvest
Als vrouw aan de top bij een van de grootste woningontwikkelaars van ons land is het tamelijk eenzaam voor Heleen Aarts, in een vastgoedwereld die gedomineerd wordt door oudere blanke mannen. Ze werkt sinds 2005 bij het bedrijf en werd in 2009 benoemd tot directeur gebiedsontwikkeling. In 2018 werd ze de nieuwe ceo.

11 Job Dura
Dura Vermeer Groep
Zijn gelijknamige betovergrootvader richtte in 1855 bouwbedrijf Dura Vermeer op. Inmiddels is Job-de-jongere zelf ook alweer sinds 1990 in dienst bij het Rotterdamse familiebedrijf, waarvan de laatste 13 jaar als voorzitter van de raad van bestuur. Job Dura geeft samen met familieleden leiding aan een goededoelenfonds dat is vernoemd naar zijn vader Daan.

12 Theo Opdam
Plegt Vos
Al op zijn 34ste werd Theo Opdam in 2007 algemeen directeur bij de landelijke woningbouwer Plegt Vos, dat zijn hoofdkantoor heeft in Hengelo. Inmiddels staat er directeur/eigenaar op zijn visitekaartje. Opdam trad in 2000 in dienst bij het bedrijf, vrijwel direct nadat hij zijn studie aan Universiteit Twente had afgerond.

13 Peter Hutten
Van Wijnen
Wat hebben baggeraar Boskalis, bouwer en ontwikkelaar Van Wijnen en dit vakblad met elkaar gemeen? Door overnames en deelneming zijn het familieleden van elkaar binnen HAL. Sinds de overname door HAL van Van Wijnen eind 2020 geeft Peter Hutten leiding aan de ontwikkelende bouwer. Hutten werkt al meer dan 30 jaar voor Van Wijnen.

14 Gerrit Tijhuis
Roosdom Tijhuis
Roosdom Tijhuis is een ontwikkelende bouwer uit Twente. Met 900 hectare bouwgrond in handen was het bedrijf in 2021 de grootste grondbezitter na BPD. Gerrit Tijhuis (1956) is sinds jaar en dag eigenaar. De dagelijkse leiding is in handen van algemeen directeur Martin Companje.

15 Alfred Bolks
VanWonen
Alfred Bolks is de algemeen directeur van woningontwikkelaar VanWonen. Bolks en zijn financieel directeur Chris Stam hebben in 2017 als aandeelhouder meegedaan aan de management buy-out van de noordoostelijke activiteiten van AM, dat zich op de Randstad en Brabant wilde concentreren. VanWonen heeft ook landelijke ambities. Nadat het bedrijf de afgelopen vijf jaar al fors groeide op eigen kracht nam het vorig NU Projectontwikkeling in Den Haag over.

16 Tobias Verhoeven
Synchroon
Tobias Verhoeven begon in 2007 als projectontwikkelaar bij Johan Matser, een van de rechtsvoorgangers van gebiedsontwikkelaar Synchroon, onderdeel van TBI. Sinds 2018 is hij na verschillende andere functies statutair directeur. Verhoeven ziet zichzelf als het levende voorbeeld van een moderne stedeling die graag leefbaarheid en kwaliteit toevoegt aan de woonomgeving.

17 Anton Koomen, Boudewijn Hellingman, Martijn Dirks, Hans de Jong, Jan-Hein Lakeman, Niek Roet
Provast
Al sinds de oprichting in 1985 heeft Provast een partnerstructuur met maximaal vijf of zes partners. Voor partners die met pensioen zijn gegaan zijn nieuwe in de plaats gekomen. De laatste is Niek Roet, die in januari 2021 partner is geworden. Ieder van de vijf partners heeft zijn eigen projecten en verantwoordelijkheden. Korte overleglijnen, geen externe aandeelhouders met wie rekening gehouden moet worden: de partners kunnen zo snel meebewegen met de nieuwste marktontwikkelingen.
Internationaal is het bedrijf bekend geworden met de Markthal in Rotterdam en de Amstel Tower.

18 Hein Trebbe
Trebbe
Familiebedrijf Trebbe uit Enschede heeft twee werkmaatschappijen: Trebbe Wonen en Trebbe Bouw. Hoewel Hein Trebbe al jaren geleden aankondigde uit het bedrijf te stappen, is de zeventiger nog altijd actief als directeur/eigenaar. Daarbij past hij er wel voor op om zoonlief en mede-directeur Hein Trebbe Jr. voor de voeten te lopen.

19 Hans ter Steege
Ter Steege Bouw Vastgoed
Ter Steege Bouw Vastgoed is van origine een bouw-/vastgoedbedrijf uit Twente, dat vorig jaar 111 jaar bestond. Tien jaar geleden droeg vader Arend Jan ter Steege het bedrijf over aan zijn vier kinderen, de vierde generatie binnen het familiebedrijf. Hans ter Steege is algemeen directeur.

20 Erik en Rob Nijhuis
Nijhuis Bouw
De geschiedenis van Nijhuis Bouw gaat terug tot 1906. Dat jaar begint grondlegger B.J. Nijhuis in een schuur in Rijssen letterlijk te timmeren aan een mooie toekomst. De broers Erik en Rob Nijhuis zijn de vierde generatie Nijhuis aan het hoofd van dit familiebedrijf. Zij vormen de centrale directie voor inmiddels vijf vestigingen.

21 Monique Maarsen
Maarsen Groep
Vader Frits Maarsen stond mede aan de wieg van wat nu de succesvolle Zuidas is. Medio jaren ’80 zag hij al het perspectief van de toen nog goeddeels werkloze grond tussen Amsterdam Zuid/Buitenveldert en Amstelveen. Ruim 20 jaar geleden nam Monique het stokje over. Voormalig mede-directeur en zus Nicole heeft zitting in tal van adviesraden, onder meer voor de versnelling van tijdelijke huisvesting en de aanpak van winkelgebieden.

22 Robert Koshiek
Wonam
Eind vorig jaar moesten eigenaars Zadelhoff en Wonam bij gebrek aan belangstelling de verkoop van appartementen in het voormalige ING-hoofkantoor Het Zandkasteel in de Amsterdamse Poort staken. De woningen zullen nu verhuurd worden. Een geluk bij een ongeluk: Wonam legt zich per excellence toe op het realiseren van huurwoningen in Amsterdam en Utrecht. De directie wordt gevoerd door Robert Koshiek en Carolyn van Duijvendijk-Koster.

23 Frank Pieper
Sustay
De Utrechtse woningbouwontwikkelaar Sustay kreeg in 2018 nationale bekendheid door zijn campagne voor de niet-bestaande Partij van de Middenhuur. Bijna 5 jaar later is het middenhuursegment omarmd en ingesnoerd door politiek Den Haag. Sustay-oprichter Menno Schapendonk en Menno Pieper zijn inmiddels uit elkaar. Pieper heeft de ontwikkelactiviteiten onder dezelfde naam voortgezet.

24 Jaco Meuwissen
3W Real Estate
We kwamen ze ook al tegen in het lijstje belangrijke beslissers in commercieel vastgoed, maar bij het creëren van aantrekkelijke binnensteden horen uiteraard ook woningen. Zo transformeert 3W twee voormalige vestigingen van Hudson’s Bay in Haarlem en thuishaven Maastricht tot woningen.

25 Ivo van der Mark
Janssen de Jong Projectontwikkeling
Ivo van der Mark is alweer drie jaar ceo bij Janssen de Jong en viert dit jaar zijn tienjarig jubileum bij de ontwikkelende bouwer. Janssen de Jong Groep wil koploper zijn op het gebied van circulariteit en richtte daarom eind vorig jaar de start-up Revolve Development op.