Toch huurkorting voor getroffen huurders gemeentelijk Amsterdams vastgoed

Het college van B en W van Amsterdam heeft besloten toch met terugwerkende kracht huurkorting aan huurders van het gemeentelijk vastgoed te verstrekken.

Daarmee geeft het een klap op de al eerder aangekondigde uitbreiding van het bestaande pakket aan regelingen voor huurders van gemeentelijk vastgoed. In februari maakte het college daarvoor al een bedrag van €10 mln vrij. Toen moest nog uitgewerkt worden hoe het geld zou worden verdeeld. Aanvankelijk was het uitgangspunt dat ‘bepaalde huurders’ hulp zouden krijgen, omdat een algehele huurkorting niet haalbaar leek.

Met de huurkorting heeft de gemeente nu een breed ondersteuningspakket voor haar huurders in tijden van corona. De huurkorting komt ten goede aan dat deel van de huurders van gemeentelijk vastgoed die niet eerder ondersteuning op vaste lasten vanuit de gemeente hebben gekregen. Er komt een huurkorting van 50 procent voor de maanden waarin het gehuurde noodgedwongen gesloten is, en een huurkorting van 20 procent voor de maanden waarin huurders er maar beperkt gebruik van hebben kunnen maken.

De huurkorting komt bovenop het bestaande pakket vanuit de gemeente Amsterdam. De gemeente biedt al een jaar de mogelijkheid om huurbetalingen uit te stellen en start geen incassotrajecten. Ook heeft de gemeente voor haar huurders nu een coulante terugbetalingsregeling, waarmee ze in zes jaar en rentevrij de huurschuld kunnen afbetalen. Hiermee krijgen huurders de ruimte om hun bedrijf na de crisis weer op te starten. De huurkorting gaat in met terugwerkende kracht vanaf 15 maart 2020 en zal in ieder geval gelden tot 15 maart 2021.