Thema logistiek 2019: Beleggingstransacties

De grootste beleggingstransacties in logistiek vastgoed in de afgelopen 12 maanden.

Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 30 augustus 2019

Fresh Park Venlo
Koper: Hines Europe
Verkoper: ZON Telersvereniging Zuidoost Nederland
Prijs: € 117,5 mln
300.000 m²
Telersvereniging Zuidoost Nederland (ZON) heeft zijn eigendom op bedrijventerrein Fresh Park Venlo verkocht aan de Amerikaanse investeerder Hines. De transactie omvat 110 ha grond, waaronder 25 ha ontwikkelpotentieel, 23 logistieke bedrijfspanden, diverse parkeerterreinen en een beheerorganisatie van 9 personen. De gebouwen hebben een gezamenlijke brutovloeroppervlakte van 300.000 m², waarin ruim 70 huurders zijn gehuisvest.

ABC Westland Business Park
Koper: Hines Europe
Verkoper: ABC Westlandbeheer
Prijs: € 116,5 mln
117.000 m²
ABC Westland heeft 11 logistieke complexen en 2 kantoren verkocht aan Hines. De transactie omvat 32 hectare grond. De gebouwen hebben een gezamenlijk verhuurbaar vloeroppervlakte van 117.000 m². Met de aangrenzende percelen biedt het park mogelijkheden tot verdere uitbreiding. De gebouwen zijn strategisch gelegen in het Westland, het grootste groenteteeltgebied van Europa en op 10 kilometer afstand van de haven van Rotterdam; het belangrijkste Europese import- en exportcentrum voor de ‘fresh & food’ sector.

Trade Port Noord
Koper: Somerset Capital Partners
Verkoper: Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo
Grondpositie voor 85.000 m² distributieruimte
Somerset Capital Partners heeft op Trade Port Noord een grondpositie van ruim 13 hectare gekocht van Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo. Er worden een distributiecentrum van 85.000 m² bvo en ruim 900 parkeerplaatsen gerealiseerd. Het pand bestaat uit twee zelfstandige warehouses met bijbehorende kantoorruimte en parkeervoorziening. Warehouse 1 wordt op maat gerealiseerd voor Shop Apotheke Europe. Het gaat hier om ruim 40.000 m² warehouse en mezzanine en 8000 m² kantoorruimte met 700 parkeerplaatsen, tevens het hoofdkantoor van deze huurder. Warehouse 2 wordt gelijktijdig gerealiseerd en wordt momenteel te huur aangeboden. Dit gedeelte van het project betreft ruim 35.000 m² warehouse en mezzanine met 1200 m² kantoorruimte.

Westfield Logistics Centre
Koper: TH Real Estate
Verkoper: SDK Vastgoed
Prijs: € 100 mln
98.000 m²
TH Real Estate heeft voor het European Cities Fund een grote logistieke ontwikkeling gekocht van ongeveer 100.000 m². Het gaat om Westfield Logistics Development, een project dat wordt gerealiseerd door een jont-venture van SDK Vastgoed (onderdeel van VolkerWessels) en MG Real Estate in Oirschot. Het project richt zich op klanten actief in e-commerce en bestaat uit drie gebouwen. De bouw van fase 1 is gestart en omvat 60.789 m²; oplevering wordt verwacht in oktober 2019.

DSV Venlo 4
Koper: Savills IM
Verkoper: DSV Solutions
103.000 m²
Savills IM heeft ten behoeve van het Koreaanse Vestas Investment Management en een club Koreaanse investeerders twee distributiecentra van DSV Solutions gekocht. Een daarvan is gevestigd aan de Logistiekweg in Venlo. Het andere distributiecentrum is gelegen in Helsinki, Finland. Beide centra worden gehuurd door DSV. Het Deense DSV, een third party logistics operator, realiseert het logistieke centrum in Venlo zelf. Het is vooral bedoeld voor e-commerce klanten.

Wildemanweg, Zaltbommel
Koper: Nuveen en Cording
Verkoper: Somerset Capital Partners
62.000 m²
Nuveen Real Estate heeft een nog te bouwen logistiek complex van 62.000 m² in Zaltbommel gekocht van de ontwikkelaar, Somerset Capital Partners. De investment manager werd ondersteund door Cording Real Estate Group als partner voor logistieke transacties in Nederland. De ontwikkeling uit twee fasen. Fase 1 is ontwikkeld als een turn-key project met ADR-opslag door de ontwikkelaar Somerset en is verhuurd aan Mainfreight. Fase 2 wordt afgerond in het vierde kwartaal van 2019 op een speculatieve basis, met een call-optie voor de huurder.

Dongenseweg Tilburg
Koper: Prologis
Verkoper: CBRE Global Investors
Prijs: € 72 mln
82.700 m²
Prologis heeft het distributiecentrum aan de Dongenseweg 200 in Tilburg gekocht van CBRE GI. CBRE GI verwierf het gebouw bij de overname van een Europese portefeuille in 2015. Het distributiecentrum ligt op het logistieke park van Prologis in Tilburg en is verhuurd. Prologis heeft hier in Tilburg nu zo’n 380.000 m² in eigendom.

Logport Venlo
Koper: TH Real Estate
Verkoper: Next Level Real Estate
Prijs: € 70 mln
75.493 m²
TH Real Estate kocht het distributiecentrum aan de James Tobinstraat aan voor het European Cities Fund. Deze eerste twee fasen zijn gerealiseerd en in gebruik door Nunner, dat hier de e-commerce activiteiten verzorgt voor een internationale retailer. Die heeft hier een huurcontract gesloten voor 15 jaar en is de beoogde huurder voor de te ontwikkelen fase drie.

Zonneveld, Maasbree
Koper: Savills IM
Verkoper: Particuliere belegger
Prijs: € 48 mln
42.850 m²
In een off-market transactie heeft Savills voor het Savills IM European Logistics Fund 2 het distributiecentrum in Maasbree nabij Venlo verworven van een particuliere belegger. Het distributiecentrum is in 2013 gerealiseerd en verhuurd aan BrandLoyalty, een bedrijf gespecialiseerd in loyalty-acties voor retailers dat zowel campagnes bedenkt als de uitvoering ter hand neemt.