Thema logistiek 2019: Gebruikstransacties

De grootste gebruikstransacties in logistiek vastgoed in de laatste 12 maanden.

Door Gabriëlle Klaver
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 8, 30 augustus 2019

Venlo, James Tobinstraat
Koper: Vida XL
80.000 m²
Het internationale online webwarenhuis VidaXL groeit snel en gaat zijn distributiecentracapaciteit uitbreiden. Een eindje naast het bestaande distributiecentrum op Trade Park Noord in Venlo ontwikkelt VidaXL voor eigen gebruik nog 80.000 m² logistieke ruimte erbij. Van Wijnen bouwt het distributiecentrum.

Amsterdam, Kaapstadweg
Huurder: Fetim Group
Verhuurder: Patrizia Immobilien
70.250 m²
Het nieuwe distributiecentrum voor Fetim Group in Westpoort Amsterdam is in februari dit jaar opgeleverd. Het internationale handelsbedrijf gespecialiseerd in producten van woonverbetering krijgt een Breaam-gecertificeerd distributiecentrum. Het gebouw omvat 60.000 m² warehouse, 8000 m² mezzaninevloer en 1500 m² kantoor.

Sevenum, Maarten de Vriesstraat
Huurder: Arrow Electronics
Verhuurder: Prologis
70.000 m²
Prologis is een built-to-suit overeengekomen met het Amerikaanse Arrow Elektronics, wereldwijd leverancier van elektronische componenten. Het 70.000 m² grote distributiecentrum komt op Trade Port Noord. Het bedrijf is al gevestigd op Trade Port West en breidde daar in 2012 nog uit. Arrow plaatst met de nieuwbouw zijn voornaamste Europese warehouse in Venlo.

Breda, Heilaarstraat
Huurder: Lidl Nederland
Verhuurder: WDP
55.000 m²
In de loop van het tweede kwartaal van 2019 is supermarktconcern Lidl in het distributiecentrum getrokken dat door WDP is gerealiseerd op het voormalige terrein van The Greenery in Breda. Lidl en WDP sloten een langetermijnhuurcontract. Lidl zal in dit pand zijn food-activiteiten – voorheen op verschillende kleinere locaties – consolideren. Lidl huurt ook in Moerdijk, Hazeldonk en het Belgische Genk van WDP.

Oude Kerkstraat, Etten-Leur
Huurder: ID Logistics
Verhuurder: Heylen
55.000 m²
In het nieuw te ontwikkelen logistieke complex in Etten-Leur, genaamd DC Sugar Fields 21, gaat ID Logistics 55.000 m² huren voor klant Media Markt Nederland. Het totale complex heeft een omvang van 70.000 m². ID Logistics neemt 53.500 m² warehouse en 1500 m² kantoorruimte af. ID Logistics gaat vanuit dit logistieke complex de bevoorrading en distributie van 49 winkels verzorgen voor de Mediamarkt. DC Sugar Fields 21 wordt door Heylen Warehouses ontwikkeld op bedrijventerrein Vosdonk te Etten-Leur. Het complex is in het tweede kwartaal van 2019 gereed voor gebruik.

Wildemanweg, Zaltbommel
Huurder: Mainfreight Europe
Verhuurder: Somerset Capital Partners
50.000 m²
Somerset realiseert het project in Zaltbommel turn-key voor Mainfright, een speler op de markt voor fast moving consumer goods. De ontwikkeling bestaat in totaal uit 62.000 m², waarvan Mainfright fase I van 50.000 m² huurt. Inmiddels is de ontwikkeling gekocht door Nuveen Real Estate. Mainfright heeft een call-optie op de rest van het project, dat op speculatieve basis gerealiseerd zal gaan worden.

Erik de Rodeweg, Sevenum
Huurder: Shop Apotheke Europe
Verhuurder: Somerset Capital Partners
48.000 m²
Somerset Capital Partners heeft op Trade Port Noord een grondpositie van ruim 13 hectare gekocht van Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo. Er wordt een distributiecentrum van circa 85.000 m² bvo en ruim 900 parkeerplaatsen gerealiseerd. Het pand bestaat uit twee zelfstandige warehouses met bijbehorende kantoorruimte en parkeervoorziening. Warehouse 1 wordt op maat gerealiseerd voor Shop Apotheke Europe. Het gaat hier om ruim 40.000 m² warehouse en mezzanine en 8000 m² kantoorruimte met 700 parkeerplaatsen, tevens het hoofdkantoor van deze huurder.

Ravenswade, Nieuwegein
Koper: Jumbo
45.000 m²
Supermarktketen Jumbo realiseert zelf op bedrijventerrein De Liesbosch in Nieuwegein een nieuw distributiecentrum voor slow moving goods. De centrale ligging van Nieuwegein en de mogelijkheden in de toekomst uit te breiden wogen zwaar mee in de beslissing hier te bouwen. Het distributiecentrum zal zo veel mogelijk geautomatiseerd worden. Bouwbedrijf Van de Ven uit Veghel is inmiddels aan de bouw van het distributiecentrum begonnen, dat in 2020 opgeleverd moet worden.

Seattleweg, Pernis Rotterdam
Huurder: Neele-Vat Logistics
Verhuurder: Dudok Logistiek Vastgoed
45.000 m²
Neele-Vat Logistics en Dudok Logistiek Vastgoed hebben overeenstemming bereikt over de nieuwbouwontwikkeling en verhuur van een distributiecentrum met hoofdkantoor van in totaal 45.000 m² in de haven van Rotterdam. Hiertoe wordt Port Park Pernis herontwikkeld. Het gebied ligt in de directe nabijheid van de containerterminals van de Eemhaven/Waalhaven en grenst direct aan het kruispunt van de snelwegen A15 en A4. Het familiebedrijf Neele-Vat Logistics is een internationaal opererende full-service logistieke dienstverlener.

Conakryweg, Amsterdam
Huurder: Logwise
Verhuurder: DHG
43.500 m²
DHG bereikte met Logwise Amsterdam overeenstemming over de huur van de gehele ontwikkeling Smartlog Amsterdam van in totaal ruim 43.000 m². Logwise tekent een huurcontract voor 15 jaar. Vanaf 1 mei 2020 zal Logwise 38.525 m² warehouse, 1376 m² kantoorruimte en 3524 m² mezzanine in gebruik gaan nemen. Logwise Amsterdam is op dit moment nog gevestigd in verschillende units van het districenter Atlaspark, dat DHG heeft ontwikkeld en in 2014 heeft verkocht aan Delin Capital Asset Management. Specifiek voor Logwise zal een deel van het warehouse door DHG worden voorzien van geconditioneerde ruimtes conform GDP-richtlijnen, waarmee het geschikt is voor de opslag van farmaceutische goederen.