Start bouw Houthavenkade in Zaandam

De ceremoniële eerste paal is geslagen. Het bedrijventerrein aan de Houthavenkade in Zaandam maakt plaats voor een duurzame woonwijk met honderden huurappartementen.

Op de locatie verrijzen 710 huurappartementen – totaal 45.680 m² – met speciale aandacht voor de Zaanse starter. De wijk ligt op loopafstand van het station en wordt grotendeels autoluw. Parkeren kan onder de daktuinen zodat in het gehele project geen auto zichtbaar zal zijn.

Houthavenkade, een samenwerking tussen Porten Development en Ten Brinke, heeft het hele project voor de start van de bouw verkocht aan diverse beleggers waaronder Bouwinvest Health Care Fund en woningcorporatie Rochdale.

Havenhistorie

Ten Brinke Bouw realiseert een variatie aan woningen: sociale, midden- en vrijesectorhuur en zorgwoningen. Met aandacht voor groen en duurzaamheid.

Wethouder René Tuijn kijkt uit naar de komst van deze nieuwe buurt: ‘Het project is geïnspireerd op de havenhistorie van Zaandam. Het wordt een ontmoetingsplek, met een insteekhaven voor passanten, grenzend aan horeca. Daarnaast komen er in de wijk een waterplein en gemeenschappelijke groene daktuinen.’
Het project Houthavenkade is een ontwerp van architectenbureau Van Aken CAE, onderdeel van Sweco. De oplevering van het gehele project is naar verwachting medio 2026.