Staedion experimenteert met friendsconcept voor senioren

De Haagse woningcorporatie Staedion gaat bij wijze van proef een sociale huurwoning in één van haar complexen aan 65+'ers aanbieden via het friendsconcept. 

De woning ligt in een seniorencomplex aan de Loevesteinlaan en wordt als proef aangeboden als friends-woning. Conform andere uitvoeringen van het friendsconcept geldt ook hier dat de bewoners samen de woning delen, beiden op de huurovereenkomst staan en samen de huur betalen. 

Tanja Riet, projectmanager Verhuur bij Staedion: 'Voor onze nieuw opgeleverde woningen in de Binckhorst maakten we al gebruik van friends-contracten. Hiermee hebben we het afgelopen jaar ongeveer 100 friends gehuisvest. Dit waren voornamelijk twintigers met te weinig inschrijftijd om in aanmerking te komen voor een zelfstandige huurwoning. Met het aanbieden van een senioren friends-woning willen we onderzoeken of er ook onder de senioren vraag is naar dit woonconcept.'

 Voorheen was het alleen mogelijk om samen te wonen in een sociale huurwoning als je een duurzaam gemeenschappelijke huishouden voert, in veel gevallen een liefdesrelatie. Tanja Riet: 'Met een friends-contract voor senioren hoeft dit niet en kunnen nu ook twee senioren met elkaar samenwonen in een sociale huurwoning. Je kan dan denken aan een broer en zus die besluiten te gaan samenwonen, of twee alleenstaande vrienden of vriendinnen die dit graag willen. Zij zijn dan samen verantwoordelijk voor het betalen van de huur. En met het gezamenlijk inkomen is het mogelijk om in aanmerking te komen voor een woning waar zij als alleenstaande geen kans op maken. Ook voorkomt het samenwonen het gevoel van eenzaamheid.'

Beter benutten

Volgens Gijsbert van Herk, bestuursvoorzitter Staedion, moeten we naast de inzet op bouwen ook ons bestaand woningbezit beter benutten. 'We wonen steeds ruimer en zien dat de gemiddelde woonoppervlakte per persoon en per huishouden al een lange periode toeneemt. Daarnaast wonen ook steeds meer senioren alleen in een ruime woning. Dat biedt kansen en letterlijk de ruimte om meer mensen samen te laten wonen. Ik ben erg benieuwd of hier animo voor is en dat dit de komende jaren een van de vormen is om te bouwen aan ‘gemeenschappen’. Zeker gezien de enorme vraag naar woonruimte. Dit stimuleert ook de doorstroming op de woningmarkt. Tevens moeten we kritisch kijken naar het systeem om woonruimte te verdelen, ook hierbij is innovatie vereist.'

Meedoen aan de proef heeft wel een kleine disclaimer: Indien 2 senioren samen een sociale huurwoning delen via het friendsconcept leidt dit tot een inhouding op de AOW. Iemand die een Friends-woning deelt, krijgt een AOW van 50% van het netto minimumloon, terwijl een reguliere, individuele oudere AOW ontvangt dat is gebaseerd op 70% van het netto minimumloon. De aard van de relatie speelt geen rol bij de beoordeling door de overheid. Het kan gaan om een huisgenoot, een vriend of vriendin, of een broer of zus. Mensen die naast AOW ook een pensioen ontvangen, worden niet op dat pensioen gekort.

Samen kosten delen 

Daar staan volgens Staedion weer voordelen tegenover die de AOW-korting compenseren. De 'friends' betalen samen de woonlasten wat vaak goedkoper uitpakt dan twee senioren die dat invidueel moeten doen, wat ook geldt voor gas, water en licht. Ook de lokale lasten voor de woning worden gedeeld en Staedion oppert dat de senioren samen boodschappen kunnen doen waardoor de kosten hiervoor per persoon lager kunnen uitvallen. Daarnaast is het sociale aspect een voordeel; samenwonen gaat eenzaamheid tegen en (huishoudelijke) taken kunnen samen worden opgepikt. 

Bij dat laatste moet het dan wel gezellig blijven want Staedion hanteert een huurtermijn van minimaal 1 jaar voor de woning. De huur van de woning kan alleen samen opgezegd worden of er moet een nieuwe friend worden gevonden met goedkeuring van Staedion.