Sociale woningbouw blijft achter, Aedes wil vaart achter Regiewet

Woningcorporaties bouwen in de meeste gemeenten (veel) te weinig woningen, concludeert Aedes, dat pleit voor een snelle invoering van de Regiewet die daarin verandering moet brengen.

De koepel van corporaties nam cijfers van het CBS onder de loep en daaruit blijkt dat het percentage sociale huurwoningen in meer dan de helft van de gemeenten veel lager ligt dan waar behoefte aan is. “Ook de afgelopen jaren werden in grote delen van het land naar verhouding flink te weinig corporatiewoningen gebouwd.”

80% haalt ondergrens niet 

Vorig jaar zorgden woningcorporaties voor ruim 20.000 nieuwe huurwoningen, maar dat aantal moet omhoog, zegt Aedes-voorzitter Martin van Rijn. “Zonder regie vanuit de overheid komen er onvoldoende bouwlocaties beschikbaar voor sociale woningbouw. De Wet Versterking Regie op de Volkshuisvesting moet hierin verandering brengen. Gelet op de urgentie, duurt het afronden van de wet nu echt te lang.” Aedes gaat uit van een minimaal aandeel van 30% corporatiewoningen op het totaal aantal huurwoningen, zoals vorig jaar op de Woontop is afgesproken. 275 van de 342 gemeenten halen die ondergrens niet. “Juist in de gemeenten waar nu al weinig corporatiewoningen beschikbaar zijn, blijft de bouw van corporatiewoningen het verst achter. In de periode van 2020 tot en met 2023 was gemiddeld slechts 16% van de nieuwbouw in deze gemeenten een corporatiewoning.” In 32 van deze gemeenten zijn meer dan 30% corporatiewoningen gebouwd.

Volgens de Regiewet moet 2/3 van de nieuwbouwproductie betaalbaar zijn en 30% sociale huur. Provincies en Rijk kunnen straks ingrijpen als dat doel niet wordt gehaald en de beroepsprocedure tegen nieuwbouwplannen kan onder de nieuwe wet worden ingekort. Van Rijn wil daarom dat de wet snel naar de Tweede Kamer gaat.

Delft koploper, Krimpen bouwt het meest

Delft is volgens de Aedes-analyse koploper in sociale huur: daar was op 1 januari 2023 van alle huurwoningen 42,6% een corporatiewoning. Vlaardingen volgde met 41,6%. In Amsterdam en Wageningen was het aandeel 40%. Krimpen aan den IJssel maakt het meeste werk van sociale woningbouw. In de periode 2020-2023 hadden corporaties een aandeel van 89% in de nieuwbouw. Ook Brunssum (83%) en Oostzaan (82%) scoren hoog. In 34 gemeenten staat de nieuwbouwteller op nul wat corporaties betreft. In de gemeenten Ameland en Renswoude is überhaupt geen sociale huurwoning te vinden.

PropertyNL deed eind vorig jaar onderzoek naar de investeringen door woningcorporaties. Lees er hier meer over.