Sloopkogel dreigt voor veel te grote nieuwbouwvilla

Een nieuwbouwvilla in Bruchem die in strijd met het bestemmingsplan twee keer zo groot uitpakte, moet mogelijk worden gesloopt, zo bericht het Brabants Dagblad. De wethouder die zijn krabbel zette onder legalisering ging diep door het stof.

De gemeente Zaltbommel gaat alsnog handhaven in de kwestie die al geruime tijd voor ophef zorgt in de lokale politiek. Hoewel al tijdens de bouw van de betreffende villa bleek dat deze veel groter zou uitpakken dan in het bestemmingplan toegestaan, besloot het college van B & W twee weken geleden toch in te stemmen met een aangepaste omgevingsvergunning. Juridisch gezien zou de gemeente namelijk niet sterk staan zou het een vergunning alsnog weigeren.

Overeenkomst met eigenaar

Na onderzoek blijkt de gemeente toch kansrijk mocht het tot een rechtszaak komen. De gemeenteraad wil daarom unaniem dat de gemeente alsnog gaat handhaven, met de sloopkogel als ultieme uitkomst.
Of het zover komt is de vraag. De betrokken wethouder ging diep door het stof, maar zegt tegelijkertijd in het Brabants Dagblad: 'Maar in deze kwestie zijn we enige tijd terug een andere weg ingeslagen, namelijk legaliseren. Daarover hebben met de eigenaar een overeenkomst afgesloten. Daar staat mijn handtekening onder en daar sta ik voor. Als wij als college onze belofte niet nakomen, leveren we een wanprestatie.'

Formeel handhavingstraject

Omdat in diezelfde overeenkomst ook staat dat de gemeenteraad anders kan besluiten, voelt de raad zich niet aan het herenakkoord gehouden. Of er daadwerkelijk gesloopt gaat worden, is nog de vraag. De burgemeester start nu een formeel handhavingstraject. Uiteindelijk kan het aan de rechter zijn of de woning in haar huidige omvang mag blijven staan.