Schots eiland Mullagrach te koop voor zes ton

Voor nog minder dan de gemiddelde prijs van een vrijstaande woning in Nederland, kan in Schotland een eiland van 36 hectare en een ecohuisje worden aangeschaft.

Althans, de biedingen voor het Schotse eiland Mullagrach, in het noordwesten gelegen, op 130 kilometer van Inverness, beginnen vanaf € 600.000. De eigenaren kochten het eiland, dat onderdeel uitmaakt van de Summer Isles, in 2006 om de vogelstand en vegetatie te herstellen. Acht jaar later bouwden ze een kleine cabin voor tijdelijk verblijf op het eiland. De eco lodge is voorzien van bedden, een keuken, houtkachel, composttoilet en zonnepanelen voor stroom. Er is geen toestemming een groter verblijf te bouwen.

Inspanningen

Wie toch liever iets luxer woont, kan voor pakweg vier ton een villa op het vasteland, nabij de haven van Ol Dorney, kopen. Het rotseiland zelf biedt naast vogelpracht, wilde bloemen en heide, kliffen en grotten en een aanlegsteiger. Een motorboot -ook te koop- brengt potentiële kopers en andere bezoekers in 35 minuten van Ol Dorney Harbour naar het eiland, zo laten de vastgoedspecialisten van Galbraith Group op de veilingsite weten.

Het bezichtigen van het eiland vergt wel wat inspanningen. De verkoper of een lokale visser leidt alleen serieuze kopers rond en alleen als het weer het toelaat. Geïnteresseerden dienen stevig schoeisel en buitenkleding te dragen en de ladders naar het eiland te kunnen beklimmen.