Savills: Investeringskapitaal voor hotelsector staat klaar

Volgens Savills staat er een aanzienlijke hoeveelheid kapitaal klaar om te investeren in Europese hotels.

Dat zegt Savills in een rapport dat maandag is gepubliceerd.

Een belangrijke trend is de zoektocht naar veilige en bestendige beleggingen, die zich in het core en prime segment bevinden. Dit is de belangrijkste reden dat de prijzen in het topsegment op dit moment stabiel blijven.  De internationale vastgoedadviseur verwacht dat een deel van dit kapitaal vanaf de tweede helft van dit jaar ook ingezet gaat worden ingezet voor hotelbeleggingen, niet alleen in het prime-segment, maar in de gehele hotelmarkt. Er wordt meer marktdynamiek verwacht doordat de verwachtingen van kopers en verkopers wat dichter bij elkaar komen te liggen. De snelheid waarin het herstel zal plaatsvinden, zal gedreven worden door de mate van flexibiliteit van internationale reisbewegingen.

In het eerste kwartaal bedroeg het totale investeringsvolume in de Europese hotelsector € 2,16 miljard. Met € 746,5 miljoen blijft het VK de meest liquide hotelmarkt in Europa, dit is 34,6% van het totale transactievolume, aldus Savills.

De aanhoudende vraag van beleggers wordt in zowel het VK als Duitsland ondersteund door een volwassen hotelsector en de sterke binnenlandse reisbewegingen, met een volume van € 241,1 miljoen in Duitsland in het eerste kwartaal van 2021. Hoewel in beide markten hotels langs de eigen kustlijn en op het platteland de boventoon voeren wat betreft het aantal transacties, zijn de objecten in het topsegment binnen de stadscentra qua volume het meest dominant binnen het totale beleggingsvolume.

Spanje heeft met € 400 miljoen Duitsland ingehaald en komt in het eerste kwartaal van 2021 op de tweede plaats wat betreft liquide markten. Spanje is hiermee goed voor 18,6% van het transactievolume. Volgens Savills komt dit doordat beleggers ervan overtuigd zijn dat het land een belangrijke trekpleister voor toeristen gaat worden in de inhaalslag van internationale reizen.