Savills: Europese logistieke markt weer op weg naar recordjaar

In de eerste helft van 2021 werd € 22,5 miljard in Europees logistiek vastgoed geïnvesteerd, gelijk aan 64% van het gehele volume over 2020.

Het is ook een stijging van 60% ten opzichte van het gemiddelde over de eerste helft van het jaar van de afgelopen vijf jaar. De meeste beleggingen vonden plaats in het VK, 37% van het totale transactievolume in de eerste helft van het jaar. Andere landen die boven hun vijfjaarsgemiddelde presteren zijn Nederland, Ierland en Spanje. 

Het kapitaal dat dit jaar in de sector is geïnvesteerd bedraagt iets meer dan 20% van het totale beleggingsvolume in Europees vastgoed. Van oudsher ligt dit op 10%.

Ook de gebruikersmarkt presteerde goed. De opname van Europese logistieke ruimte bedroeg in de eerste helft van 2021 18,7 miljoen m², eveneens 63% boven het halfjaarsgemiddelde. Nederland (+64%), Duitsland (+28%) en Polen (+102%) lieten de sterkste stijging zien ten opzichte van het gemiddelde over de eerste helft van het jaar van de afgelopen vijf jaar.

Volgens Savills is het recordvolume aan transacties en verhuurdynamiek het gevolg van structurele veranderingen die zijn versneld door Covid-19 en een enorme toename van online retail. De verhuuractiviteiten in combinatie met een tekort aan beschikbare grond hebben ervoor gezorgd dat de leegstandspercentages in heel Europa steeds verder afnemen. 

De laagste leegstandspercentages ooit en de belofte van huurgroei zorgen ervoor dat de aanvangsrendementen (BAR) in de meeste Europese kernmarkten verder afnemen tot rendementen van tussen de 3 en 4%.

Douglas van Oers, Co-Head Logistics & Industrial bij Savills in Nederland, voegt toe: ‘Met een gemiddeld rendement op Europees logistiek vastgoed van 4,35% is er weinig reden om niet aan te nemen dat we in steeds meer landen waar de voorwaarden gunstig zijn, zoals in Nederland, de rendementen van Frankrijk, Duitsland en het VK gaan zien. Daar liggen de rendementen inmiddels ruim onder de 4% en in het geval van veel prime objecten zelfs onder de 3%.’