Savills: Amsterdam nummer 17 op lijst veerkrachtigste steden ter wereld

De top vijf van veerkrachtigste steden ter wereld bestaat uit New York, Los Angeles, Londen, Tokio en San Francisco, maar op 17 staat Amsterdam.

In Europese context eindigde Amsterdam zelfs op de 6de plaats.

De internationale vastgoedadviseur heeft als onderdeel van het Impacts-programma van 2021 vijfhonderd steden onder de loep genomen op basis van criteria rondom vier kernthema's: economische fundamenten, kenniseconomie  & technologie, ESG en vastgoed. Op basis van deze criteria wordt met de Resilient Cities Index 2021 van Savills vastgesteld welke steden veerkrachtig zijn gebleken tijdens de coronapandemie en welke steden ook in de toekomst bestand zijn tegen (markt)ontwikkelingen.  

Ondanks dat de lijst wordt aangevoerd door grote metropool-steden zoals Londen, concludeert Savills dat een aantal kleinere Europese steden met minder dan drie miljoen inwoners ook in de top 20 thuishoren. Deze steden scoren over het algemeen hoog wat betreft ESG-prestaties. Ook beschikken zij over sterke kenniseconomieën met een hoogopgeleide bevolking en een goed ontwikkelde technologiesector. Zo eindigde Stockholm op de 12de plaats en Amsterdam op nummer 17. Parijs is 6, Berlijn 14, München 16 en Frankfurt 20.