Savills: 'Herstel Amsterdamse kantorenmarkt lijkt ingezet'

Het herstel van de Amsterdamse kantorenmakt lijkt in te zetten, zegt vastgoedadviseur Savills in haar onderzoeksrapport ‘City Special Amsterdam – Q2 2021’.

Het eerste kwartaal van 2021 was het sterkste kwartaal in een jaar tijd. Er werd  66.591 m² kantoorruimte opgenomen. Dat is hoger dan het gemiddelde opnameniveau van de laatste drie kwartalen van 2020 (55.000 m²). Just-Eat Take-Away (14.416 m²) en ING (31.500 m²) waren de belangrijkste verhuurtransacties.

 “Langzamere trajecten en uitgestelde huisvestingsbeslissingen hebben in 2020 bijgedragen aan ruimere vraag-aanbodverhoudingen, zoals blijkt uit de leegstand op de Amsterdamse kantorenmarkt. De leegstand is gestegen van 5,2% in het eerste kwartaal van 2020 naar 6,1% in het eerste kwartaal van dit jaar. Opvallend zijn de grote verschillen van de leegstandsontwikkeling in verschillende deelgebieden”, zo verklaart Jordy Kleemans, head of research & consultancy bij Savills in Nederland.

In de binnenstad van Amsterdam is het aanbod het sterkst gegroeid. Pre-Covid hebben veel beleggers kantoorgebouwen aangekocht, maar door de pandemie loopt de opname achter op eerdere verwachtingen. De vooruitzichten voor toekomstige vraag-aanbod verhoudingen zijn volgens Kleemans echter positief. Vanaf 2023 moeten alle kantoren minimaal energielabel C hebben. Minimaal 11% van de Amsterdamse voorraad (650.000 m²) heeft energielabel D of slechter. “Als gevolg hiervan zal naar verwachting een deel van deze ruimte over 1,5 jaar onverhuurbaar zijn, waardoor de markt zelfs krapper kan gaan worden”, aldus Kleemans

 

img
Redacteur
Profiel