Om het nijpende woningtekort te bestrijden en de kans voor jongeren op een woning te vergroten, willen de gemeente Rotterdam, het Rijk en de provincie Zuid-Holland tot 2000 flexibele woningen bouwen binnen project StartR.
Het betreft woningen die in een fabriek worden gebouwd van duurzame en herbruikbare materialen. De woningen zijn compact en bedoeld voor één of twee personen. Iedere woning heeft een eigen kookgelegenheid, toilet en douche. Elk woonblok heeft een gemeenschappelijke binnen- en buitenruimte waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Er is ook een fietsenstalling, een aantal parkeerplaatsen en/of deelvervoer beschikbaar.
De StartR-woningen kunnen overal in de gemeente Rotterdam komen. Het gaat om locaties die 10 tot 30 jaar beschikbaar zijn en die de bestemming ‘wonen’ hebben of kunnen krijgen. Als de periode is afgelopen, kunnen de woningen verplaatst worden naar een andere locatie. Daarnaast wordt gekeken naar transformatie: het verbouwen van een kantoor of school tot woningen.
Locaties
Er zijn acht nieuwe locaties voor StartR vastgesteld: het Hefpark in wijk Feijenoord, Laan van Magisch Realisme in Nesselande, het Toepad in De Esch, Verolme in IJsselmonde, Wilgenring en Meijersplein in Schiebroek, Krimsloot in Hoek van Holland en De Ark in Rozenburg. Op basis van de ervaringen met deze locaties volgt een studie voor nog eens 900 woningen. Uiteindelijk moeten er in totaal 2000 sociale huurwoningen komen.
De Rotterdamse woonwethouder Chantal Zeegers: “Vooral jongeren en herstarters hebben het moeilijk op de woningmarkt. Denk bijvoorbeeld aan thuiswonende jongeren tot 27 jaar die al klaar zijn met hun studie en een baan hebben. Samen met woningcorporaties en ontwikkelaars maken we nu snel stappen om voor hen een tijdelijke zelfstandige woonruimte te realiseren."
Doelgroep StartR
Twee derde van de woningen is speciaal bestemd voor jongeren tot 27 jaar die al in de buurt van de locaties wonen. Dit biedt hen de kans om in hun vertrouwde omgeving te blijven wonen en hun sociale leven voort te zetten. Daarnaast worden de overige woningen toegewezen aan statushouders, die met hun verblijfsvergunning een nieuw begin maken in Rotterdam.
De gemeente ontving vorig jaar € 8,7 mln van het Rijk om de bouw van deze tijdelijke woningen te versnellen. Een belangrijke voorwaarde was dat maximaal een derde van de woningen beschikbaar wordt gesteld aan deze nieuwe Rotterdammers.
Zodra de StartR woningen zijn opgeleverd, kunnen belangstellende jongeren uit de wijk zich inschrijven bij de woningcorporatie die de locatie gaat beheren. De bewoning is tijdelijk, na enkele jaren kunnen bewoners doorstromen naar een vaste woning. Dat kan omdat hun inschrijving bij Woonnet gewoon doorloopt. De woningcorporatie bepaalt voor hoeveel jaar de woning gehuurd mag worden. Afhankelijk van het inkomen, kunnen de bewoners recht hebben op huurtoeslag.