Als het aan Jos Melchers - directeur gebiedsontwikkeling van de gemeente Rotterdam- ligt, krijgt zijn stad in de toekomst de hoogste woontoren ter wereld die volledig uit hout is opgetrokken. Het prototype van de toren is een cadeautje van het jubilerende Nice Developers, de partij achter het houten woongebouw Sawa op de Lloyd Pier.
De onthulling van het prototype, conform de traditie in de Maasstad nu al voorzien van de klinkende bijnaam de Houten Reus, was het spectaculaire slotstuk van het eerste lustrumfeest van Nice Developers in het Maaspodium in Rotterdam. Nice Developers is het ontwikkelbedrijf van architect Robert Winkel (Mei architects) en Mark Compeer.
Footprint verkleinen
In samenwerking met Mei architects and planners en Pieters Bouwtechniek ontwierp Nice een volledig houten gebouw ontworpen van 140 meter hoog. Zelfs de liftkern is in hout. Het gebouw zou daarmee de hoogste Parisproof all-timber woontoren ter wereld worden. Met de toren willen de initiatiefnemers de CO2-footprint van hoogbouw aanzienlijk verkleinen. Tegelijkertijd biedt houten hoogbouw ook de mogelijkheid om binnen het beschikbare CO2 budget ook meer woningen aan de voorraad toe te voegen.
Gemiddeld stoot een betonnen toren 450 kg CO2 per m2 uit. Voor 2030 moeten we deze uitstoot worden teruggedrongen naar naar 139 kg CO2 per m² om Paris Proof te zijn. 'De Nice Tower kan deze ambitieuze norm bereiken', aldus Nice Developers. 'Dat betekent dat we binnen dezelfde CO2-footprint van één toren van traditioneel beton, maar liefst drie biobased Nice Towers kunnen realiseren.'
Op locatie in elkaar geschroefd
De website van Nice Developers ligt al vast een tipje van de sluier op. De toren is volledig biobased en circulair ontworpen. De vloeren zijn opgebouwd uit CLT met erbovenop hergebruikte droge massa in plaats van gegoten beton. De houten constructie wordt in de fabriek prefab voorbereid en op locatie in elkaar geschroefd. Alle constructie onderdelen zijn daarmee in de toekomst losmaakbaar en herbruikbaar. Dit draagt bij aan de lange levensduur en circulariteit van het gebouw.
Het ontwerp van de toren is gebaseerd op het Open Building-principe: de hoofddraagconstructie bestaat uit vloeren, balken en kolommen. Dit garandeert dat de woningen en werkruimtes gemakkelijk aanpasbaar zijn aan veranderende behoeften in de toekomst. Met een divers, inclusief woonprogramma en zijn getrapte vorm met gemeenschappelijke dakterrassen biedt de toren ruimte voor ontmoeting en verbinding. Door het natuurinclusief ontwerp sluit de Houten Reus aan op ecologische structuren en bevordert het de biodiversiteit in de stad.
Mouwen opstropen
Hoewel er nog een plekje voor de houten toren gevonden moet worden, toonde Jos Melchers zich bij voorbaat al enthousiast. 'We gaan van eredivisie naar Champions League', aldus de directeur gebiedsontwikkeling. En haalbaar is het volgens Melchers ook, die daarvoor een aloud Rotterdams adagium gebruikte: 'Onze mouwen opstropen en gewoon doen”.'