Regiospecial: ‘Huurders zitten op hun handen’

In de regiospecial Brabant een interview met Peter-Paul Verhoeven van Van der Sande Makelaars, partner in Dynamis, in Breda.

Door Annemieke Diekman
Gepubliceerd in PropertyNL Magazine nr. 2, 26 februari 2021

‘Wij bedienen vooral de kantoren- en bedrijvenmarkt in Breda, plus een gebied van grofweg 20 kilometer rond de stad. We zien nog wel wat dynamiek in de markt, maar geen grote verhuisbewegingen. Belangrijke onderliggende factor is het tekort aan kwalitatief goed aanbod, van zowel kantoor- als bedrijfsruimte. Dat tekort dateert al van voor het uitbreken van de coronapandemie. Bij bedrijfsruimte zorgt dat voor veel druk, omdat er ook in deze tijd relatief veel vraag is van onder meer het MKB.

Bij kantoren ligt het wat anders, omdat de vraag daar wel achterblijft. Boven de 1000 m² is het heel marginaal, is er afgelopen jaar nauwelijks iets gebeurd. Bij kleine metrages tot 500 m² gebeurt er wel wat meer.

Het aanbod in de kantorenmarkt zal in 2021 wel licht toenemen, maar wat de vraag gaat doen is lastig te voorspellen. Ik kan nu geen drie partijen aanwijzen die meer dan 1000 m² zoeken. We bevinden ons in een onzekere fase. Huurders zitten op hun handen, wachten de economische gevolgen van de pandemie af. Ook kijken ze de kat uit de boom wat betreft thuiswerken. Zet die trend door of komen de werknemers toch weer gewoon het grootste deel van de werktijd naar kantoor? Dat blijft vooralsnog afwachten.’