Rechtbank dwingt grondhandelaar beleggers hun geld terug te geven

Voor het eerst heeft een rechter een grondhandelaar veroordeeld tot het terugbetalen van hun inleg aan twee beleggers.

Dat meldt Het Financieele Dagblad over IGN Vastgoed, een handelaar in landbouwgrond die terechtgewezen is door de rechtbank Haarlem. IGN moet twee beleggers € 160.000 terugbetalen omdat er bij de transacties in Amstersam en het Drentse Rolde sprake was van ‘oneerlijke handelspraktijk.

Het gebeurt vaker dat omstreden grondtransacties onderwerp zijn van een rechtszaak, maar niet eerder oordeelde een rechter dat de betaalde koopsom moet worden geretourneerd. Meestal konden handelaren zich tot nu verschuilen achter clausules waarin stond dat de transacties speculatief waren.

Ingewikkeld

Ook is het versnipperen van landbouwgrond, waar volgens verkopers in de toekomst plannen voor woningen zullen worden ontwikkeld, bij uitstek een reden voor gemeenten geworden om daar nu juist niet over te gaan tot woningontwikkeling wegens het ingewikkelde onderhandelingsproces met veel te veel eigenaren.

Een jaar geleden opperde een rechtbank dat grondhandel onder toezicht zou moeten komen van de AFM. Al menigmaal is door overheden aangekondigd misleidende grondhandel aan te pakken, vorig jaar nog door minister Hugo de Jonge, aldus het FD.