Rabobank: zand in de motor van de bouwsector

Volgens de Bouwupdate van juli van de Rabobank is er nogal wat mis in de bouw. De sector moet beter vooruitdenken, slimmer samenwerken en innoveren.

Door de groeiende vraag is de werkvoorraad hoog en het aantal faillissementen is nog nooit zo laag geweest. Toch verwacht de Rabobank dat de productiegroei in 2018 terugloopt naar 4,5% en in 2019 naar 4,0%. De groei wordt geremd door de lange doorlooptijden, tekorten aan bouwlocaties, stijgende bouwkosten en het arbeidstekort.

Ook het Klimaatakkoord, de energietransitie en nieuwe wetgeving (Omgevingswet, Wet Kwaliteitsborging) zorgen voor toenemende uitdagingen in de sector. 

De verkoop van nieuwe woningen stagneert. In de eerste vijf maanden van 2018 ziet Rabobank de verkoop van nieuwbouw stagneren (-3,4%). Afbouwverzekeraar Woningborg gaat zelfs uit van 7% daling op basis van het aantal afgegeven certificaten voor afbouw, aldus de Bouwupdate.

Dit komt niet door een teruglopende vraag, maar door het gebrek aan voldoende aanbod. Bij nieuwbouw in regio’s met krapte wordt bovendien steeds vaker met een biedingsproces gewerkt door ontwikkelaars. Dit verslechtert de betaalbaarheid voor particulieren. De prijsstijging van nieuwbouwkoopwoningen ligt in het eerste kwartaal van 2018 met 11,2% boven de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen (bron: CBS).

Het in de Nationale Woonagenda afgesproken aantal van 75.000 nieuwbouwwoningen wordt volgens Rabobank dit jaar en in 2019 al niet gehaald. 

Andere factoren die de bouw op dit moment parten spelen zijn dat transformaties lastiger rond te rekenen zijn door hogere bouwkosten. Daarnaast mislukken aanbestedingen omdat opdrachtgevers geen rekening houden met gestegen bouwkosten en bedrijven niet instappen. Tenslotte is er de overgang naar gasloze woningen en onzekerheid daarover: in hoeverre zal regelgeving daar bouwers nu of op korte termijn dwingend toe verloichten.