Rabobank: huizenprijzen blijven nog twee jaar stijgen

De prijs van een gemiddeld koophuis in Nederland zal in 2020 met 5,5% stijgen. In 2021 vlakt de groei af naar 2,5%.

Dat verwacht de Rabobank in het net verschenen Kwartaalbericht Woningmarkt. De sterkste prijsstijgingen zijn voorbij, omdat de huizenprijzen inmiddels zo hoog zijn dat een koopwoning voor steeds minder mensen bereikbaar is. De bank verwacht dat de afvlakking van de huizenprijzen geleidelijk zal verlopen, omdat er nog altijd factoren zijn die voor een opwaartse prijsdruk zorgen, zoals de historisch lage hypotheekrentes en de problemen in de bouw (stikstof en het gebrek aan bouwlocaties).

Voor 2020 is de prijsverwachting daarom naar boven bijgesteld. Uitgaande van de nu voorziene prijsstijgingen voor de komende twee jaar, betaal je voor een gemiddeld koophuis in 2021 zo’n 25.000 euro meer dan in 2019.

Dit en volgend jaar zullen ook minder mensen een huis kopen, verwacht de Rabobank. In 2020 zullen zo’n 210.000 bestaande koopwoningen van eigenaar wisselen, en in het jaar daarop 200.000. Het aanbod van bestaande koopwoningen is nog verder teruggelopen en vanaf de tweede helft van dit jaar, en vooral in 2021, lijkt er een neergang in de nieuwbouw aan te komen.