De gemeente Utrecht wil met de bouw van 25.000 woningen in Rijnenburg bijdragen aan een oplossing voor de woningcrisis. Maar een dergelijk aantal woningen kan alleen met goed openbaar vervoer, zo blijkt uit de onderzoeken die zijn afgerond in de programmatische verkenning van de polder.
“Heel veel mensen zijn op zoek naar een huis. En ook Utrechters maken zich zorgen of hun kinderen nog wel in onze stad kunnen blijven wonen door de wooncrisis. Om op de lange termijn te zorgen voor voldoende huizen hebben we nu plannen voor de grootste woningbouwlocatie van Nederland. Tienduizenden woningen voor tienduizenden mensen. En met deze verkenning bereiken we een mijlpaal”, aldus verantwoordelijk wethouder Eelco Eerenberg (Ruimtelijke Ordening).
Bodem sturend
Bodem en water zijn sturende elementen in de ontwikkeling van Rijnenburg. Het midden van de polder, langs een oude stroomgeul van de Hollandse IJssel, is de meest geschikte plek voor woningbouw. Daar ligt goede grond om op te bouwen. Na 2035 wil de gemeente starten met de bouw, waarvan een groot deel betaalbare woningen in appartementencomplexen met een stedelijke dichtheid. Uit de verkenning blijkt verder dat het nodig is om te investeren in het openbaar vervoer en ervoor te zorgen dat de autowegen rondom de stad voldoende blijven doorstromen. Daarnaast komt er ruimte voor een groots park, sportvoorzieningen van regionale betekenis en een recreatieplas en energieopwekking.
Landschapsstad
Het uitgangspunt van een gezonde groene leefomgeving staat voorop. Bedoeling is van Rijnenburg een landschapsstad te maken. Met een grote plas in het noordelijke deel van het gebied. “Door in de buurt groen en water een prominente rol te laten spelen en door in het noordelijk deel een van de grootste landschapsparken van Nederland aan te leggen, kan de biodiversiteit in Rijnenburg een enorme groeispurt maken”, aldus de wethouder. Meer woningen betekent ook meer verkeer. Op dit moment is Rijnenburg niet goed aangesloten op de omliggende snelwegen, het openbaar vervoer of fietsnetwerken. Dit vraagt volgens Eerenberg om snelle en hoogwaardige openbaarvervoersverbindingen, onder meer naar Utrecht Centraal, fiets- en loopverbindingen onder en over de snelwegen, en de bouw van mobiliteitshubs, die goed aangesloten moeten worden op de snelwegen rond Utrecht. Hiervoor zijn hoge investeringen van Rijk en regio nodig.
Consortium grondeigenaren
Esther Agricola, directeur van BPD-regio Noord-West is blij dat de geesten bij de gemeente Utrecht en de provincie rijp zijn voor woningbouw in Rijnenburg. “Het consortium bestaande uit ontwikkelaars - waaronder BPD -, beleggers en woningbouwcorporaties hebben de handen ineengeslagen om een actieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van Rijnenburg, die zo snel mogelijk zou moeten starten. Grootschalige woningbouw is bovendien de hefboom om een aantal urgente regionale opgaves zoals mobiliteit, landschap, water, natuur en werkgelegenheid, gelijktijdig en integraal afgewogen in deze gebiedsontwikkeling te realiseren.”
Voor een goede ontwikkeling van Rijnenburg is volgens de gemeente de samenhang met Groot Merwede onmisbaar. Dit geldt voor de mobiliteitsplannen - het doortrekken van de Merwedelijn -, maar bijvoorbeeld ook voor voorzieningen en werkgelegenheid met een regiofunctie. In Groot Merwede worden momenteel al veel woningen gebouwd, zoals in de Merwedekanaalzone. Ook zijn er plannen om na 2030 door te bouwen in onder meer Westraven en in de Galecopperzoom. Inclusief de ontwikkeling van Rijnenburg vanaf 2035 gaat het om in totaal 63.000 tot 77.000 woningen. Dat maakt dit gebied de grootste woningbouwlocatie van Nederland. Het huidige Utrecht telt nog geen 170.000 woningen.