Pionier in logistiek vastgoed overleden

Afgelopen week is Koos Pons, pionier in logistiek vastgoed, op 75 jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand.

Koos Pons was in 1999 de initiatiefnemer van het eerste institutionele logistieke vastgoedfonds in Nederland, Eurindustrial. Hij werkte daarvoor bij (voorlopers van) Aegon, ING (Westland/Utrecht), VastNed, Westermeijer en Kempen & Co.

Pons onderhield een persoonlijke relatie met veel stakeholders in het relatief kleine vastgoedfonds Eurindustrial. Hij was met een belegd vermogen van € 120 mln een van de kleinste institutionele assetmanagers, die zelf alle functies van CEO tot PR man en telefoniste zelf op zich nam. De schaal was een reden dat hij ondanks zijn performance geen aansluiting kon krijgen bij de grote pensioenfondsen. Ook kon Eurindustrial niet meeliften op het succes van partijen in de sterk groeiende logistieke markt, zoals Prologis.

In 2011 verkocht hij de managementorganisatie van Eurindustrial aan Jan Brouns en Arthur Verkerk, die het na vier jaar overdeden aan de voorlopers van de Amerikaanse IDI Logistics (nu eigendom van Ivanhoe Cambridge en Oxford Properties).

Pons heeft zich daarna wegens persoonlijke omstandigheden een tijdje teruggetrokken uit de markt, maar bereidde voor corona een ‘come back’ voor als adviseur, gebruikmakend van zijn grote netwerk van hem toegewijde mensen. Met Koos Pons verliest de markt een grote netwerker met het hart op de goede plaats.