Particuliere beleggers bouwen meer huurwoningen

Particuliere beleggers hebben in het afgelopen jaar circa 4500 wooneenheden toegevoegd.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 5000 leden van de vereniging voor particuliere beleggers Vastgoed Belang. Het grootste deel daarvan werd toegevoegd door nieuwbouw, gevolgd door de transformatie van niet-woningen zoals kantoren en winkels naar woningen.

Het plaatje voor de komende twee jaar is ook positief: het aantal nieuwe huurwoningen loopt op naar 5700 dit jaar en ruim 7000 in 2022. Wel waarschuwt de vereniging voor beleid dat investeringen in de woningmarkt belemmert. Na woningcorporaties zijn particuliere beleggers verreweg de grootste aanbieders van huurwoningen in Nederland. Zij verhuren in totaal 750.000 woningen. Veel particuliere verhuurders investeren in bestaande bouw, maar deze cijfers tonen duidelijk dat particuliere beleggers ook significant bijdragen aan de toevoeging van huurwoningen. Dat gebeurt met name door nieuwbouw en transformatie.

Daarnaast wordt geïnvesteerd in het aanpassen van de bestaande woningvoorraad aan de woonbehoefte in een bepaald gebied. Daarvoor worden woningen gesplitst of ‘verkamerd’, zodat er meer aanbod bestaat. In 2020 ging het om circa 700 extra wooneenheden in de bestaande bouw.

De gepresenteerde cijfers betreffen uitsluitend de leden van Vastgoed Belang. Het totaal aantal nieuwe huurwoningen door particuliere beleggers ligt feitelijk dus hoger.

Particuliere beleggers beschikken gezamenlijk over miljarden aan investeringsvermogen en zijn bereid om die aan te wenden voor de woningmarkt. Hoeveel daadwerkelijk geïnvesteerd wordt is onder meer afhankelijk van wetgeving en regels die het kabinet en gemeenten stellen.

Vastgoed Belang waarschuwt dat er op dat vlak een probleem in de maak is. De vrije huursector in Nederland is met 7% de kleinste van heel Europa. Van alle woningen in Nederland is slechts 1,5% een huurwoning met een huur boven de €1000. Toch grijpt het kabinet hard in met de verviervoudiging van de overdrachtsbelasting voor verhuurders en zware regulering waardoor het moelijker wordt investeringen rond te rekenen. Maatregelen zoals het generiek omlaag duwen van de huurprijs en strenge maximering van huurprijsstijgingen lijken sympathiek, maar als de kunstmatig verlaagde huur dan onder de stijgende exploitatiekosten uitkomt zal een woning worden verkocht, het aanbod huurwoningen verder krimpen en gemiddelde huurprijzen stijgen. “Het kabinet en gemeenten zouden woninginvesteringen moeten stimuleren in plaats van de eenzijdige focus op het herverdelen van de schaarste. Maak de weg vrij voor particuliere langetermijnbeleggers om het huidige probleem bij de wortel aan te pakken: door het tekort van 330.000 woningen in Nederland weg te helpen werken. Dat betekent meer regie van het Rijk op de nieuwbouwopgave en terughoudendheid als het gaat om het zwaarder belasten en reguleren van de vrije huursector”, aldus de vereniging.